Wat doen we

OPENLUCHTTHEATERS.NL is het aanspreekpunt  van en voor de openluchttheaters in Nederland. Hierdoor krijgen de theaters een grotere landelijke bekendheid. Het programma-aanbod wordt in omvang en kwaliteit gestimuleerd door samenwerking, bemiddeling en kennisuitwisseling.

Proef de sfeer van Openluchttheaters

Doel is de plaats van het openluchttheater in Nederland te versterken en uit te bouwen. De vereniging zorgt voor publiciteit waarmee het fenomeen openluchtthater en het programma van de aangesloten openluchttheaters landelijk bekend wordt.
De vereniging wisselt kennis en ervaringen tussen de theaters uit en geeft theaters adviezen en richtlijnen voor het opzetten en exploiteren van een openluchttheater. Daarnaast brengt de vereniging overheden, subsidiegevers, artiesten, leveranciers, theatermakers en impresariaten in kontakt met haar leden en omgekeerd.

De theaters, aangesloten bij OPENLUCHTTHEATERS.NL brengen jaarlijks ongeveer 700 voorstellingen van mei tot en met september, die door 350.000 tot 400.000 bezoekers bezocht worden.

Oorspronkelijk waren deze theaters veelal opgezet voor het brengen van groots opgezette toneelvoorstellingen in de openlucht. Tegenwoordig brengen zij naast toneel een heel uitgebreid programma met kindervoorstellingen, concerten, cabaret, musicals, opera, klassiek, jazz, openluchtfilms, dans festivals (van african festivals tot moderne dance festivals) en zelfs toneelworkshops voor basisscholen.

Zowel amateurs als professionele groepen en artiesten treden op. Bekende artiesten en onbekende artiesten. Er is programma-aanbod voor jong en oud, modern en klassiek. Zowel voor reguliere theaterbezoekers als voor minder frequente bezoekers geeft een voorstelling in de openlucht een bijzondere ambience en sfeer.