Terug naar nieuwsoverzicht

Zomerproducties op volle toeren

Augustus en september zijn traditioneel maanden waarin Nederlandse openluchttheaters het grootste aanbod van voorstellingen hebben. Zomerproducties, speciaal op maat gemaakt voor openluchttheaters, worden vooral in deze periode gespeeld.  

Veel openluchttheaters hebben een eigen speelgroep die een grote toneelproductie speciaal voor dat openluchttheater produceren en opvoeren. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Shakespeare voorstellingen  in Diever (jaarlijks) en de passiespelen in Tegelen (eens in de vijf jaar). Ook vele andere theaters hebben een eigen zomerproductie van doorgaans hoge kwaliteit en met veel spektakel.

Nederlandse literatuur
Speelgroep de Kersouwe in Heeswijk-Dinther brengt dit seizoen een speciale openluchtproductie van, Max Havelaar. Een topstuk uit onze literatuur. Een aanklacht vermomd als roman. Op briljante wijze geschreven. Niet voor niets dat het boek nog altijd geldt als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur.  Theatergroep De Kersouwe pakte het verhaal dit jaar op en maakte het op unieke wijze toegankelijk voor iedereen.
Openluchttheater De Speledonckers in Someren  brengt in september de voorstelling Oorlogstuig naar het boek ‘Dansen met de vijand’ van Paul Glaser.

Shakespeare
Het  Amsterdamse Bostheater, TENT en de Veenfabriek hebben dit jaar hun handen ineengeslagen  om 400 jaar na het overlijden van William Shakespeare een eigenzinnige Romeo & Julia te presenteren, in het unieke amfitheater van het Amsterdamse Bos. Circus, theater en muziek worden ingezet om dit onsterfelijke verhaal nieuw leven in te blazen. Met rauwe beelden in een groots decor zal de liefde in al zijn levenskracht van het podium spatten.
In het Shakespearetheater Diever is deze maand Richard III in productie gegaan. Het boeiende verhaal van de sluwe Richard die iedereen uit de weg ruimt, de macht grijpt en op het slagveld aan zijn eind komt.

Andere speciale openluchttheaterproducties zijn Dracula in Mariahout en Agnes B in Overloon.  Daarnaast kan in augustus en september ook nog volop genoten worden van het grote aanbod van jeugdvoorstellingen, cabaret, muziek en film. Het totale programma en nadere informatie is te vinden op deze website.