Terug naar nieuwsoverzicht

Openluchttheater Luttenberg wint voor de tweede keer de Epidaurusprijs.

Tijdens de jaardag van OPENLUCHTTHEATERS.NL kozen de leden van de Vereniging van Nederlandse Openluchttheaters de winnaar van de Epidaurusprijs 2023. Dat is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve openluchttheater. Amfitheater Het Lommerrijk in Luttenberg kwam als winnaar uit de bus met een zeer succesvol initiatief waarbij zij voorleesavonden voor kleine kinderen faciliteren onder de naam Voorleesspektakel Boek-in-het-Bos. Voorzitter Jenneke van Doesburg nam de prijs in ontvangst.

Klein begonnen en steeds verder uitgegroeid
De voorleesavonden in het openluchttheater van Luttenberg zijn klein begonnen en steeds verder uitgegroeid. De avonden worden georganiseerd in de zomermaanden. Wisselende personen uit de lokale gemeenschap lezen na etenstijd een verhaaltje van 20 minuten voor aan kinderen tot ongeveer 5 jaar oud. De kinderen verschijnen vaak al in pyjama en genieten van het verhaaltje voor het slapengaan. Na een eenvoudige start is het voorleesspektakel uitgegroeid tot een ervaring die veel kinderen en hun (groot)ouders niet meer willen missen, waarbij ook het podium in de sfeer van het verhaal wordt aangekleed. Vaak worden ook allerlei attributen, zoals een echte trekker of een ridder te paard er in betrokken.

Samenwerking met lokale gemeenschap
Het voorleespektakel is een samenwerking met de lokale bibliotheek en speelt een verbindende factor in de gemeenschap. Andere leden van de openluchttheaters vinden het in al zijn eenvoud een mooi en innovatief concept dat zich ervoor leent om ook op andere plekken in het leven te roepen.
Het is de tweede keer dat Luttenberg de Epidaurusprijs wint. In 2021 namen zij hem in ontvangt voor een samenwerking met het HOFTheater in Raalte tijdens de coronaperiode.

Over de Epidaurusprijs
De Epidaurusprijs heeft als doel innovatie en vernieuwing in de openluchttheaters te stimuleren en de theaters uit te dagen die met elkaar te delen. Dat kan een initiatief zijn op het gebied van programmering, productie, publiekswerving en/of facilitaire dienstverlening. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep óf organisatie, verbonden aan de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters. De Epidaurus-prijs is vernoemd naar het theater van Epidaurus, één van de best bewaarde theaters uit de Griekse Oudheid.