Terug naar nieuwsoverzicht

Weer een recordaantal bezoekers in 2023!

Het einde van seizoen ’23 is door Openluchttheaters.nl wederom gevierd met een recordaantal van 654.879 bezoekers! Bijna 30% meer dan 2022 (504.772 bezoekers). In totaal werden er afgelopen seizoen bij de aangesloten leden 1.112 voorstellingen gespeeld. Het aantal voorstellingen is in 10 jaar tijd verdubbeld en het aantal bezoekers is zelfs meer dan verdubbeld.

Deze groei van OPENLUCHTTHEATERS.nl weerspiegelt niet alleen een gedeelde passie voor cultuur en entertainment, maar brengt ook het groeiende belang van openluchttheaterervaringen in de Nederlandse samenleving aan het licht. Daarom vertegenwoordigt dit record meer dan enkel een statistiek. Het is ook een afspiegeling van de groeiende populariteit en diversiteit, die de openluchttheaters te bieden hebben. Een feest van cultuur, verbondenheid en buitengewone ervaringen!

Meeste bezoekers bij muziek en toneel
Muziek- en toneelvoorstellingen vormen verreweg de grootste categorie, waarvoor bezoekers de openluchttheaters weten te vinden (resp. 44,2% en 30,2% van de bezoekers). Percentueel zien we in 2023 de sterkste groei in de categorie toneel/musical. Deze groei is grotendeels te danken aan het succesvolle spektakelstuk ‘Het was Zondag in het Zuiden’ in Openluchttheater De Doolhof (Tegelen). Deze musical over het hoogwater in Limburg op de muziek van Rowwen Hèze trok maar liefst 65.000 bezoekers en is ook in 2024 in Tegelen te zien.

Op afstand volgen jeugdvoorstellingen, cabaret en dance evenementen. Allemaal schommelen die rond 5%. De restgroep heeft de openluchttheaters bezocht voor film, wintervoorstellingen of valt in de categorie overige.

Over Openluchttheaters.nl
De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters is een koepelorganisatie, die de belangen behartigt van openluchttheaters, verspreid over geheel Nederland. Momenteel zijn 42 openluchttheaters aangesloten.