Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft: Zuiderparktheater Den Haag

Theater in het Zuiderpark

In 1908 tekent Berlage een plan voor de uitbreiding van de stad met daarin een stadspark. Het stadsbestuur keurt dat plan in 1911 in principe goed, maar wil nog wel een nader onderzoek. Pas in de herfst van 1923 begint de aanleg van het park, ver buiten de bebouwde kom, volgens een plan waar het nodige gesteggel aan vooraf ging. In 1937, bijna dertig jaar later, is het park ‘voltooid’ maar tal van werkzaamheden zoals de aanleg van veel paden moeten dan zelfs nog beginnen.

Ook het openluchttheater komt niet bepaald soepeltjes van de grond. In al die ingediende en steeds gewijzigde park-plannen is in 1921 voor het eerst sprake van een openluchttheater. B&W zien aanvankelijk niks in een openluchttheater. Het is vooral aan de vasthoudendheid van Doorenbos te danken dat het theater er uiteindelijk komt. In februari 1940 gaat een groep van tien deelnemers aan de gemeentelijke vakcursussen aan de slag met het maken van de bankjes. In augustus 1940, bijna twintig jaar na het eerste schetsje van Verkade, zijn ze klaar. Op 24 augustus zal het theater officieel worden geopend. Maar die dag stortregent het…

Bijna een jaar later, 7 mei 1941, vinden de eerste voorstellingen in het openluchttheater plaats. ‘s Middags treden het Haags Matrozenkoor en het Haags Jeugdballet op en ‘s avonds de Tramharmonie en de toneelgroep Verenigde Haagsche Spelers. Ook een orkest van werkloze musici speelt deze dag in het theater.

 

HET ZUIDERPARKTHEATER 

De eerste plannen voor het theater in 1921, de eerste voorstelling in 1941 en nu, 2017, is het Zuiderparktheater aan zijn derde seizoen toe. Met een programma voor Hagenaars en Hagenezen, voor jong en oud. In 2015 start de organisatie met 10 grote voorstellingen , in 2016 zijn dat er 42 en dit jaar heeft het Zuiderparktheater ruim 50 grote voorstellingen op het programma staan.

En die regen van 24 augustus 1940? In het seizoen 2016 regent het vrijwel nooit tijdens de voorstellingen. Slechts éénmaal, tijdens de kindervoorstelling van Dirk Scheele, stortregent het. Dirk gooit meteen tig levensgrote blauwe dolfijnen in het publiek, zet het lied “Springen als een dolfijn” in, en de hele tribune zingt enthousiast mee. Alsof de zon schijnt!

Wij geven de digitale pen graag door aan Stichting De Vierschaar in Bergen op Zoom. 

 

 [i]  Bij dit artikel is gebruik gemaakt van de informatie uit ‘Het Groote park – een tuin op het zuiden’  van Rob van der Ham en Hans Pars. Uitgeverij De Nieuwe Haagsche.



[i]