Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft: Rivierpodium De Fighter Rotterdam

De Fighter: uniek openluchtpodium op een markante plek

Rivierpodium de Fighter is het openluchtpodium van INTORNO. Het is een oude zeesleper en ligt in de Schiehaven, midden in de stad Rotterdam. Deze markante locatie maakt elke opera tot een belevenis. De programmering op de Fighter concentreert zich voornamelijk op de Wereldhavendagen. Daar passen voorstellingen op een schip prima bij. Er worden dan niet alleen kaarten verkocht in eigen beheer, de voorstelling wordt ook opgenomen in het programma van de Wereldhavendagen als excursie. De bus brengt de liefhebbers naar het schip, waar ze in een bijzondere setting kunnen genieten van de muziek.

Het afgelopen jaar was er tijdens de Wereldhavendagen
cultureel weekend op de Fighter. De eerste dag stond
in het teken van HollyWoodge: een internationaal project in het kader van Aarhus Culturele Hoofdstad 2017. Het publiek werd uitgenodigd om mee te doen aan openbare workshops van verschillende disciplines: zang, dans, muziek en acrobatiek. Op de tweede dag speelde de bijzondere muziektheatervoorstelling De Vioolmonologen tweemaal. Deze voorstelling (die op 12 februari nog een keer te zien is!) draait om ontroerende verhalen over afgedankte violen. Ook voor de komende Wereldhavendagen, het eerste weekend van september 2017, staat weer een toepasselijke voorstelling op het programma: Water Music van Händel.

De Fighter is niet alleen een openluchtpodium, er gebeurt nog meer op het schip. Gedurende het hele jaar is het de repetitieruimte van het Rotterdams Jongenskoor. Daarnaast is de Fighter een leerwerkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit gebeurt in samenwerking met REAKT, een instelling voor arbeidsgehandicapten.

Van zeesleper tot podium
De Fighter is van 1977 tot 2007 in gebruik geweest. In het dagelijks leven sleepte het schip zeeschepen over de Westerschelde naar Terneuzen, Gent of Antwerpen. Daarnaast kwam de Fighter in actie bij meerdere grote reddings- en bergingsoperaties op de Westerschelde. De Fighter werd bekend bij de ramp met de Herald of Free Enterprise: het was namelijk het eerste reddingsschip dat aankwam op de rampplek. De bemanning redde 90 mensen en borg later nog 34 stoffelijk overschotten. Aan deze reddingsoperatie dankt De Fighter de bijnaam ‘Held van Zeebrugge’. 

In 2007 dreigde de sloophamer voor de Fighter. Het liep gelukkig anders: het schip is klaar gemaakt voor een nieuw avontuur als kunstpodium. De afgelopen jaren hebben leerlingen van verschillende opleidingen door middel van leer-werktrajecten meegewerkt aan het klaarmaken van het schip voor haar nieuwe functie. Een klus die nog lang niet klaar is, maar het schip is inmiddels wel geschikt voor de huidige activiteiten. Het achterdek van 20 bij 11 meter biedt voldoende ruimte voor de producties en de voormalige hutten van de bemanning fungeren als kleedkamers. Verder beschikt de boot over een keuken en goed werkend sanitair.

Wij geven graag het stokje door aan onze enige Zuidhollandse collega: het Zuiderparktheater. 

De Fighter
Schiehaven 14, Rotterdam
www.defighter.nl
www.intorno.nl