Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft : Openluchttheater Ede

In de vorige ‘wie schrijft, die blijft’ werd de digitale pen door Openluchttheater Bloemendaal doorgegeven aan Shakespearetheater Diever. Zij gaven aan door omstandigheden de pen aan hen voorbij te willen laten gaan. De redactie ging op zoek naar een andere schrijver en vond die in Openluchttheater Ede:
Hartelijk dank aan de redactie voor het doorgeven van de digitale pen aan Openluchttheater Ede. Ons theater ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie, waarbij de historisch waardevolle situatie behouden blijft, om in 2016 weer geheel vernieuwd en up-to-date de toekomst tegemoet te treden.

Een bijzonder monument

Het openluchttheater werd in de jaren dertig als werkverschaffingsproject gerealiseerd. Op deze locatie was door zandwinning een gat ontstaan. Het theater wordt daarom ook wel eens de ‘Eder Kuil’ genoemd. Het complex is sinds 2004 aangewezen als beschermd rijksmonument.

Openluchttheater Ede is met 2060 zitplaatsen het grootste openluchttheater in Nederland. Maar ook de markante bouwwerken en de ingenieuze aanleg, met het omliggende groen als onderdeel van het totale ontwerp, maken het theater bijzonder. Nergens anders zijn de paden zo zorgvuldig en fantasievol in het ontwerp gepast door middel van tunnels, trappen, taluds en beplanting. Dankzij de afsluiting door heuvels en geboomte is de akoestiek zeer goed.

Een bijzondere architectuur

De kaartverkoop-gebouwen, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Deze architectuur ontwikkelde zich in de jaren ’20 waarbij het ontwerp en de bouw uiterst doelmatig moest zijn: rank, zuinig en vervaardigd met gestandaardiseerde bouwproducten. Vorm mocht slechts voortkomen uit het op een zakelijk manier oplossen van de bouwopdracht. Kenmerkend voor het Nieuwe Bouwen zijn elementaire vormen, het gebruik van materialen als beton, staal en glas, het gebruik van constructiemethoden, het gebruike van asfaltproducten, de afwezigheid van toegevoegde ornamenten en de zuivere witte kleurstelling. Openluchttheater Ede is één van de zeldzame locaties waar nog stijlzuivere exponenten van het vooroorlogse Nieuwe Bouwen te vinden zijn.

 

 

Van renovatie naar eerherstel

Anno 2014 is er sprake van een versleten situatie door ouderdom, het gebruik, vernielingen en beperkt onderhoud. Het terrein heeft door de jaren heen aan allure, betekenis en beleving aanzienlijk ingeleverd. De huidige restauratieplannen moeten zorgen voor een omkering van dit proces en in opdracht van de Gemeente Ede is een gebouwenherstelplan en een aanlegherstelplan opgesteld. Met de restauratie wordt vooral de historische waardevolle situatie in ere hersteld, rekening houdend met toekomstig beheer en exploitatie van het theater.

Van informatie tot exploitatie

Met het oog op de algehele renovatie van het openluchttheater begon ook de zoektocht naar en het verzamelen van informatie met betrekking tot o.a. een eventuele overkapping, licht- en geluidstechniek en het opzetten en uitvoeren van catering. Dit leidde tot vele gesprekken met andere openluchttheaters, waarvoor heel hartelijk dank. Wij hopen in 2016 te openen met een oud theater in een nieuw jasje dat klaar is voor de artiesten en het publiek, om vervolgens in 2017 het 80-jarig bestaan van Openluchttheater Ede te vieren.

De pen geef ik door aan Openluchttheater Cabrio Soest omdat ik daar op een maandagmorgen hartelijk ontvangen ben door een groep vrijwilligers met een verse kop koffie.

Namens alle vrijwilligers van Openluchttheater Ede

Gerrit Bloemink, voorzitter