Terug naar nieuwsoverzicht

Professionele faciliteiten in het sfeervolle openluchttheater

Het openluchttheaterseizoen is in volle gang. Overal wordt hard gewerkt om het publiek een onvergetelijke middag of avond te bezorgen. Of dit nou bij een spannend toneelstuk, een hilarische cabaretier of een swingend concert is, dag en nacht staan werknemers en vaak vrijwilligers klaar voor het theater. In deze reeks met interviews worden zij in de welverdiende spotlight gezet. 

Jacco van den Dool werkt al de helft van zijn leven in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Hij kwam als reizend lichttechnicus bij het openluchttheater terecht en is vervolgens niet meer weggegaan. Nu heeft hij de dagelijkse leiding over de technici van het theater, een baan waar hij veel plezier aan beleeft. 

Als reizend lichttechnicus verzorgde hij er jaren geleden het licht voor de voorstellingen van Hakim, bekend van het kinderprogramma Sesamstraat. “Het klikte heel goed tussen mij en de technici van Caprera, waardoor ze mij vroegen of ik al en toe in wilde vallen”, vertelt Jacco. “Na een jaar af en toe daar gewerkt te hebben, kreeg ik de sleutel in mijn handen gedrukt. De leidinggevende technici gingen op vakantie en ik werd verantwoordelijk voor het theater.” Het was een sprong in het diepe, maar Jacco hield zijn hoofd goed boven water. “Het was voor mij wel een beetje schrikken, maar ik vond het aan de andere kant ook echt prachtig.” Samen met het team maakte hij er een mooie zomer van. 

Ondertussen kent hij alle ins en outs van het theater en is hij er bijna dag en nacht te vinden. “Verschillende bands komen ieder jaar terug, hierdoor bouw je echt een band op met de artiesten en de technici.” Ook zegt hij veel geleerd te hebben van het reizen als technicus, lessen die hij nu goed toe kan passen bij Caprera. “Ik kwam heel veel dingen tegen, zowel positief als negatief. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de ontvangst, het verloop van de werkdag en de nazit goed geregeld is.” 

De nazit
Vooral de nazit, het moment na de voorstellingen wanneer iedereen klaar is, is volgens Jacco erg belangrijk en toonaangevend voor een theater. “Als je hard gewerkt hebt tijdens de voorstelling, dan wil je daarna gewoon even ontspannen. Maar dat is in veel theater wat sober geregeld. Wij hebben dat wel uitgedragen naar iets grootst.” Zo komen artiesten en crew na de voorstelling in een fijne omgeving met open haard vuur, lekkere drankjes en frituur. “Dat heeft tot heel veel mooie avonden geleid.” Dit is volgens Jacco uitgegroeid tot de kracht van het theater. “Ik kan niet tot in detail in de boeken kijken, maar al kost het iets, het brengt ook andere mooie dingen met zich mee. De faciliteiten in het openluchttheater zijn vaak al wat minder, maar met een goede ontvangst en een fijne nazit kun je dit heel goed compenseren.”

De charme
Aan de andere kant blijft het natuurlijk een openluchttheater, wat ook een bepaalde charme met zich mee brengt. De vorm van het theater in de openlucht helpt volgens Jacco bij het neerzetten van een bepaalde sfeer. “Het is een amfitheater, dus je zit in een soort kom met allemaal bomen eromheen. Dat maakt het zelfs intiem terwijl je met 1200 mensen zit. Als je het toneel dan ook nog een keer mooi uitlicht is de toon meteen gezet.”

Toch moeten de artiesten volgens de lichttechnicus wel hun best doen om het publiek te bereiken. “Ook al is het een groot theater waar veel mensen kunnen zitten, krijgen eigenlijk alle artiesten het ook wel voor elkaar om het een kleine zaal te laten lijken.” De klankvijver bemoeilijkt soms rechtstreeks contact tussen de artiest en het publiek, dat kan soms lastig zijn voor bijvoorbeeld cabaretiers. “Uiteindelijk krijgen alle artiesten het wel voor elkaar een intieme voorstelling neer te zetten.” Aan de andere kant kan ook het theater hieraan mee werken. “Bijvoorbeeld bij kindervoorstellingen zetten we banken op het podium zodat de kinderen echt dicht bij de acteurs kunnen zitten.”

De mensen die in het theater rondlopen, zorgen natuurlijk ook voor een goede sfeer. De technische ploeg bestaat volgens Jacco al jaren uit dezelfde mensen. “We hebben als hecht team heel veel verbeteringen kunnen aanbrengen om het theater aan te laten sluiten bij de huidige wensen op gebied van veiligheid, infrastructuur en apparatuur.”

Bijzondere momenten
De klankvijver kan ook voor veel hilariteit zorgen. “Tijdens een concert liep er een jongen vanuit het publiek zo de vijver in. Hij bukte, stak zijn hand onder water en trok zo een tree met 24 blikken bier naar boven”, vertelt Jacco lachend. “De beveiliging wilde naar hem toe gaan omdat het bij ons eigenlijk niet is toegestaan zelf eten en drinken mee te nemen, maar ik vond dat hij het wel had verdiend. Hij had er zo veel moeite voor gedaan.”

Na deze leuke anekdote vertelt Jacco wat zijn persoonlijke wens nog is voor het theater. “Ik zou Gregory Porter de jazzzanger wel een keer willen ontvangen in ons theater. Ik vind zijn muziek heel mooi en denkt dat het ook goed in het theater past. Ik weet dat hij zonder lichttechnicus reist, dus als hij hier een keer komt optreden, doe ik het licht wel.”

 

                                                                 Racoon in Caprera

door Linda Bak, OPENLUCHTTHEATERS.NL