Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw Project van het VSB-fonds

Gezocht: eenzaamheidsbestrijders met een plan!

Eenzaamheid treft steeds meer mensen binnen onze samenleving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft berekend dat van de Nederlandse volwassen bevolking drieënhalf miljoen mensen zich eenzaam voelen, waarvan ruim een miljoen zeer eenzaam. Niet alleen ouderen, maar ook veel jongeren zijn eenzaam. 

VSB-fonds wil bevorderen dat mensen elkaar ontmoeten, zodat ze elkaar leren kennen, begrijpen, respecteren en inspireren. Daarom is VSB-fonds op zoek naar stichtingen of verenigingen die met mooie, inspirerende projecten helpen eenzaamheid te bestrijden. Wellicht kunnen openluchttheaters daarbij een rol spelen. Voor de uitvoering van een eventueel project heeft u vermoedelijk wel enige ondersteuning nodig in de vorm van geld, kennis en / of een professioneel netwerk. VSB-fonds kan die steun bieden.  

 

Algemene Criteria voor het indienen van een aanvraag

Indien er binnen uw openluchttheater een mooi project is bedacht om de eenzame medemens op de één of andere wijze uit het isolement te halen, dan kunt u bij VSB-fonds een aanvraag indienen om de realisatie van dat project te ondersteunen. Uw aanvraag dient in ieder geval aan de volgende algemene criteria te voldoen:

1.     Nederland

VSB-fonds verleent alleen ondersteuning aan projecten in Nederland of het specifieke deel van een project dat in Nederland plaatsvindt. De projecten moeten bovendien in Nederland worden georganiseerd en moeten zijn aangevraagd door een in Nederland gevestigde organisatie.

2.     Private rechtspersonen

Alleen projecten van private rechtspersonen, zoals stichtingen en verenigingen, worden door VSB-fonds ondersteund; projecten van individuen echter niet.

3.     Niet politiek of religieus

Projecten met een politiek of religieus doel worden door VSB-fonds niet ondersteund.

4.    Duidelijk begin en einde

VSB-fonds ondersteunt alleen de uitvoering van projecten. Dat wil zeggen dat er een vaste begin- en einddatum is, een bepaalde doorlooptijd, bepaald bezoekersaantal of een ander concreet resultaat. Een project kan een dag duren of meerdere jaren, maar in ieder geval is er een helder einde vereist.

5.     Doel van het project

Het doel van uw initiatief of project is het belangrijkste criterium op basis waarvan VSB-fonds  uw aanvraag beoordeelt. Uw donatieverzoek moet antwoord geven op de volgende vragen:

  • Past het projectdoel bij de algemene doelstelling van VSB-fonds?
  • Sluit het projectdoel aan op het specifieke donatiebeleid voor sociale initiatieven?

6.    Direct en concreet

Alleen projecten die de ontwikkeling van mensen centraal stellen en hen in staat stellen mee te doen aan de samenleving worden door VSB-fonds ondersteund. VSB-fonds kiest daarbij voor projecten die direct en met concreet resultaat bijdragen aan de realisatie van voornoemde doelstellingen. Initiatieven die wel in de ‘sfeer’ liggen van de VSB-fonds-doelstellingen, maar niet direct en concreet helpen bij het realiseren ervan, komen niet voor een donatie in aanmerking. Voorbeelden van indirecte initiatieven zijn: onderzoek, professionalisering, (business)planontwikkeling, fondsenwerving, methodiekontwikkeling, debatten en discussies, fora en platforms, agendasetting en beleidsontwikkeling.

7.     Behandeltermijn

U kunt een aanvraag het hele jaar door indienen. Voorwaarde is wel dat u uw aanvraag minimaal vier maanden vóór de start van uw project indient. VSB-fonds heeft namelijk vier maanden nodig om uw aanvraag te onderzoeken en te beoordelen.
Indien u eraan twijfelt of u aan voornoemde algemene criteria voldoet, dan kunt u desgewenst contact opnemen met een van de voorlichters van VSB-fonds via telefoonnummer 030 230 33 03.
Of uw aanvraag ook aan de algemene criteria voldoet, beoordelen uiteindelijk de adviseurs van VSB-fonds. 

  

Behandeling van de aanvraag

Als uw aanvraag aan alle hierboven beschreven algemene criteria voldoet, dan wordt deze aanvraag inhoudelijk getoetst aan het donatiebeleid van VSB-fonds. VSB-fonds ontvangt echter vaak meer aanvragen dan er, gezien het beschikbare budget, gehonoreerd kunnen worden. Uit de aanvragen worden dan keuzes gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit en de diversiteit van het projectaanbod, maar de geografische spreiding kan ook meewegen.
Het kan dus gebeuren dat uw aanvraag weliswaar aan de algemene criteria voldoet, maar dat VSB-fonds uw aanvraag toch niet in behandeling neemt. 

 

Voor een aanvraag dient u de volgende stappen te zetten

  1. Controleer of u voldoet aan voornoemde Algemene Criteria.
    Twijfelt u of uw project aan de Algemene Criteria voldoet, doe dan de Quickscan, die op de website van VSB-fonds staat (https://www.vsbfonds.nl/quickscan).
  1. Controleer of u voldoet aan de beleidscriteria voor Mens & Maatschappij.
    Zie: https://www.vsbfonds.nl/mens-maatschappij
  1. Heeft u hierna nog aanvullende vragen of wilt u hulp bij het voorbereiden van uw aanvraag, neem dan telefonisch contact op met een voorlichter van VSB-fonds.
    Bel  030-230 3303 (tijdens kantooruren) of mail naar info@vsbfonds.nl
  1.  Registreer uw organisatie online om de projectaanvraag te kunnen doen op https://www.vsbfonds.nl/algemeen/registreren.

  2. Lees de aanwijzingen om een aanvraag te kunnen doen goed door: https://www.vsbfonds.nl/aanvragen/aanvraagformulier.
     
  3. Start uw online aanvraag op https://www.vsbfonds.nl/aanvragen/aanvraagformulier.

 

 

Als toetje nog 12 tips voor een goed projectplan 

De volgende punten mogen bij een aanvraag zeker niet ontbreken:

Tip 1. Beleid en algemene criteria
Verdiep u altijd in het beleid van het fonds waar u een aanvraag wilt doen. Stel u ook op de hoogte van de algemene criteria.

Tip 2. Doelstelling
Bedenk altijd wat u wilt bereiken met uw project. Welke problemen u wilt oplossen, of welke situatie u wilt verbeteren. En hoe uw project dat gaat aanpakken. Formuleer deze doelstelling SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Beschrijf in concrete termen wat het project precies beoogt op te leveren. U kunt meerdere resultaten vermelden; ook tussentijdse resultaten. Maak een prioriteitenlijst en geef duidelijk aan wat het project minimaal moet opleveren om het project geslaagd te kunnen noemen.   

Tip 3. Doelgroep en noodzaak
Beschrijf welke bestaande situatie de reden is voor het feit dat u het project wilt uitvoeren. U kunt hier bijvoorbeeld duidelijk aangeven welk probleem of gemis u signaleert, of welke bijzondere gelegenheid zich voordoet. 

Tip 4. De inhoud van het project 
Beschrijf welke activiteiten u gaat ondernemen om uw doel te realiseren. In welke volgorde worden deze activiteiten uitgevoerd, welke partijen zijn betrokken, etc.

Tip 5. Tijdsplanning
Wanneer gaat u beginnen en hoe lang duurt het project?

Tip 6. Een duidelijke begroting
Die hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.
Het is prettig wanneer de begroting overzichtelijk en kloppend is. Het is in ieder geval belangrijk dat de begroting realistisch is.

Tip 7. Andere financiers
Vraag ook geld aan bij andere financiers en geef aan welke dat zijn. VSB-fonds financiert een project bij voorkeur nooit volledig.     

Tip 8. Mankracht
Met wie gaat u het project doen, met vrijwilligers of professionals? Ook de inzet van vrijwilligers kost soms geld; bijvoorbeeld als zij een training, begeleiding of een ongevallenverzekering nodig hebben. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor uw begroting. 

Tip 9. Stakeholders
Met welke relevante partijen werkt u samen en welke partijen hebben baat bij uw project? Noem ze en betrek ze bij het project.

Tip 10. Communicatie en publiciteit 
Hoe krijgt u aandacht van de doelgroep en pers voor uw project. En hoe wilt u bijvoorbeeld eventuele vrijwilligers aantrekken?.

Tip 11. Evaluatie 
Het is goed vooraf te bedenken hoe u gaat meten of uw project geslaagd is. Is dat bij bijvoorbeeld een bepaald aantal deelnemers? Abstracte begrippen als empowerment of eenzaamheid zijn soms lastig te meten. Maar daarvoor heb je methoden. Een voorbeeld daarvan is de participatieladder, die te vinden is op https://www.movisie.nl/artikel/participatieladder-ordent-praktijkvoorbeelden-cliëntenparticipatie.

Tip 12. Wees kort en bondig.

 


Bron: https://vsbfonds.nl