Terug naar nieuwsoverzicht

Nederlandse editie van Event Safety Guide

De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) is een partnership aangegaan met de Event Safety Alliance (ESA), de internationale organisatie die zich specifiek bezighoudt met de veiligheid van evenementen.

Het eerste wat zij samen gaan doen is het bestaande VVEM “Handboek Evenementenmaken” omvormen naar de Event Safety Guide van de ESA, het internationale standaardwerk op het gebied van evenementenveiligheid. De Event Safety Guide verschijnt begin 2016. Verder gaan de twee organisaties nauw samenwerken op het gebied van trainingen – de Event Safety Training zal opgenomen worden in het uitgebreide programma van workshops dat de VVEM nu al aanbiedt en de getuigschriften worden wederzijds erkend. Daarnaast zal de VVEM als “affiliate partner” actief haar kennis, ervaring en ideeën inbrengen in de ESA.

VVEM - 5b.jpg

 Event Safety Guide

Het Handboek Evenementenmaken van de VVEM is in 2004 voor het eerst uitgebracht en is sindsdien in verschillende herdrukken verschenen. Het handboek wordt bij het organiseren van het overgrote deel van de evenementen in Nederland als standaardwerk gebruikt door zowel overheden als bedrijven. Dit boek is breed gedragen door de branche en er zijn al vele duizenden exemplaren verspreid onder bedrijven, gemeenten, hogescholen, diensten en gezagsdragers. De VVEM werkt sinds een aantal maanden aan een grondige herziening van het Handboek Evenementenmaken, en kiest hierbij nu voor een internationale samenwerking, waarbij de Event Safety Guide als leidraad zal worden gehanteerd.

VVEM - 1b.jpg

De Event Safety Guide is ESA’s langverwachte internationale standaardwerk over het organiseren van veilige evenementen. Geschreven door experts in het vakgebied, is het een handvat en gids voor alle betrokkenen, zowel aan de organiserende kant als bij de overheden. De Event Safety Guide is meer dan een “how-to” boek of een opsomming van wet- en regelgeving; het is een gids waarin alle aspecten van evenementenveiligheid uitvoerig behandeld worden.

De VVEM zal de ESG op maat maken voor de Nederlandse situatie, waarbij aansluiting wordt gezocht met bestaande regelgeving en de hier ontwikkelde good practices op verschillende gebieden. Zo zullen onderwerpen als crowd management, omgaan met weersomstandigheden, crisisbeheersing, en (brand)veiligheid van tenten, podia en constructies, maar ook zaken als gehoorbescherming uitgebreid aan bod komen.

VVEM - 3b.jpg

Op het gebied van evenementenbeveiliging en crowd management aspecten zullen de experts van de Nederlandse Veiligheidsbranche hun bijdrage leveren.

 ESA

De Event Safety Alliance stelt zich ten doel de veiligheid bij evenementen op nummer één te zetten in iedere fase van een productie: Life safety first. Aan onveilige situaties en praktijken ligt vaak een gebrek aan kennis ten grondslag. ESA wil die kennisbarrière slechten door het promoten van good practices en het ontwikkelen van hulpmiddelen voor planning en training.

 VVEM

De Vereniging van EvenementenMakers is dé Nederlandse brancheorganisatie van professionals in de publieksevenementenbranche. De VVEM vertegenwoordigt ruim 185 bedrijven uit de verschillende hoeken van de branche: alle markt leidende organisatoren, locatieverstrekkers en leveranciers vinden hun plek binnen deze organisatie. De VVEM stelt zich ten doel het organiseren van goede en veilige publieksevenementen te bevorderen. 

Bron: VVEM  (www.vvem.nl)

VVEM - 4b.jpg

Onderwerpen

Een eerdere versie van The Event Safety Guide  (ESG) verscheen reeds in 1999 (second edition). Om een idee te krijgen welke onderwerpen in deze gids worden behandeld, staat hieronder een lijst van onderwerpen die in de ESG van 1999 aan bod kwamen.
Planning and management 7
Venue and site design 15
Fire safety 21
Major incident planning (emergency planning) 31
Communication 37
Crowd management 43
Transport management 52
Structures 57
Barriers 64
Electrical installations and lighting 68
Food, drink and water 73
Merchandising and special licensing 77
Amusements, attractions and promotional displays 79
Sanitary facilities 82
Waste management 86
Sound: noise and vibration 90
Special effects, fireworks and pyrotechnics 95
Camping 105
Facilities for people with special needs 110
Medical, ambulance and first-aid management 113
Information and welfare 125
Children 129
Performers 133
TV and media 135
Stadium music events 138
Arena events 146
Large events 149
Small events 153
Classical music events 155
Unfenced or unticketed events, including radio roadshows 157
All-night music events 160
Unlicensed events 165
Health and safety responsibilities 166

 

De nieuwe Event Safety Guide  komt waarschijnlijk uit in 2016. Zoals gezegd, wordt deze door de VVEM aangepast aan de Nederlandse situatie. Als voorproefje kunt u alvast een duik nemen in de (Engelstalige) ESG van 1999 (in pdf-format), dat u kunt  opvragen bij het secretariaat van de VNO. Wie echter de nieuwste versie wil hebben, die toegesneden is op de Nederlandse situatie, zal nog enig geduld moeten betrachten. Oftewel: houd de website van de VVEM (www.vvem.nl) in ieder geval vanaf 2016 goed in de gaten.

En wie zich nu reeds (verder) wil verdiepen in het organiseren van evenementen, kan de volgende twee boekwerken er alvast op naslaan:

Basisboek Eventmanagement (2005)

Van concept naar realisatie

Auteur:           Gabriëlle Kuiper

         Uitgeverij:       Coutinho

         Bindwijze:      paperback

         Pagina’s:         300

         ISBN:             978 90 469 0098 7

         Prijs:                € 29,50 (bij bol.com)

—————————————————————–

Events

Hoe organiseer je een geslaagd evenement?

         Auteur:           Kevin van der Straeten

         Pagina’s:         232

         Prijs:              € 34,95 (gedrukte versie
                              € 17,50 (pdf-bestand of ePub-bestand)

         Bestellen:        www.eventplanner.be