Terug naar nieuwsoverzicht

Horeca/Catering in en bij het openluchttheater


Indien u horeca-activiteiten in uw openluchttheater ontplooit of wilt gaan ontplooien, dan zijn kunnen de volgende zaken daarbij van belang.

 

Belangrijke Certificaten

  • Sociale Hygiëne Verklaring (SHV)

Organisaties die alcohol schenken en/of verkopen, dienen volgens de Drank- en Horecawet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen. Tijdens openingsuren moet er namelijk altijd minimaal één persoon aanwezig zijn, die het diploma Sociale Hygiëne (SHV) bezit. Vrijwilligers met dit diploma hebben geleerd hoe je in de praktijk  met alcohol-, drugs- en gokproblemen moet omgaan. Zij hebben handige methoden geleerd om gasten duidelijk te maken wat er ter plekke wel en niet is toegestaan.

  • Bedrijfshulpverlening (BHV)

Organisaties die (grote) evenementen organiseren, zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers. Bij ongevallen en calamiteiten moet er handelend én deskundig worden opgetreden door mensen die daar speciaal voor opgeleid zijn: de bedrijfshulpverleners (BHV’ers). De gemeente, waar het desbetreffende evenement plaatsvindt, zal vast en zeker controleren of er voldoende BHV’ers bij het evenement aanwezig zullen zijn, alvorens een vergunning te verlenen.

Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV’er) zoal?
Een BHV’er  brengt bijvoorbeeld mensen bij een calamiteit of ongeval in veiligheid, treedt adequaat op bij een brand en kan eerste hulp verlenen, zoals het aanleggen van verbanden en het verlenen van reanimatie.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) – Brancheorganisatie voor de horeca

  • Maakt zich sterk voor een professionele en toekomstbestendige horeca.
  • Ondersteunt met belangenbehartiging, advies, financieel voordeel, et cetera.

Voor verdere info zie: www.khn.nl

HACCP  (Hazard Analysis and Critical Control Points) 

Iedereen die met voedsel en dranken werkt, moet voldoen  aan de wetten van voedselveiligheid volgens de laatste  Hygiënecode (aan te vragen bij de KHN webshop; https://mijn.khn.nl/webshop/hygienecode). In de Hygiënecode wordt eenvoudig omschreven hoe u de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken.
De wet eist van horecabedrijven dat ze volgens de regels van de Hygiënecode HACCP werken.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)

  • Soms heeft u een erkenning, goedkeuring of vrijstelling nodig  van de NVWA.
    Dit kan bijvoorbeeld gaan over levensmiddelen, gastoestellen, kant en klare maaltijden, vetopslag, ongedierte, roken of alcohol (zoals de handhaving van de leeftijdsgrens), et cetera. Voor verdere info: https://www.nvwa.nl

Veneca: Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties
Het doel van Veneca is de economische en sociale belangen van de leden (cateringbedrijven)  en de sector catering als zodanig te behartigen. De kracht van de branchevereniging ligt in de onderlinge samenwerking op actuele thema’s. Veneca stelt strenge eisen aan haar leden, zoals het hebben van een Cercat-certificatie, gebaseerd op ISO 9001, de naleving van de contract-catering-cao, het werken op basis van de Hygiënecode contractcatering, het toepassen van de algemene voorwaarden en de gedragscode.
Opmerking: Contractcatering = het op basis van een duurovereenkomst verzorgen van de restauratieve diensten bij bedrijven, de overheid en instellingen.
 

Wilt u diensten afnemen van een cateringbedrijf? Dan kunt u van een bedrijf, dat Veneca-lid is, verwachten dat het:

  • kwaliteit en gastvrijheid levert (het cateringbedrijf is overigens verantwoordelijk voor de afgeleverde goederen tot 2 uur na afleveren);
  • dienstverlening op maat levert;
  • contractvormen naar uw eigen wensen opstelt (bij contractcatering).

            Voor meer info zie: https://www.veneca.nl

Kurkengeld en gebaksgeld;  Kurkengeld is een bepaald geldbedrag dat een cateraar kan vragen als de gast zijn of haar eigen drank meeneemt. Dat geldbedrag dekt onder andere de kosten van de bediening en de afwas van het glaswerk. Daarnaast vraagt een aantal cateraars om kurkengeld, omdat gasten anders hun eigen drank gaan inkopen, wat goedkoper is (voor de klant uiteraard). Daardoor zou de cateraar omzet verliezen. Om dat te compenseren, vragen sommige cateraars kurkengeld.  De meeste restaurants rekenen daarvoor tussen de 5 en 10 euro, exclusief 21 % BTW. Een analoge definitie geldt voor gebaksgeld. Het is in ieder geval verstandig om de hoogte van het kurken- of gebaksgeld vooraf met de bezoeker te bespreken.

  • Prijsbepaling; Vraag desgewenst advies van de branche-organisator (KHN).                                        

PCE-Instuments (PCE is een handelsmerk);

  • Hoewel koolstofdioxide (CO2)  in de aardse atmosfeer voorkomt, is het in hogere concentraties giftig. Derhalve is het verstandig om regelmatig de luchtkwaliteit te meten (onder ander de CO2-concentratie) op plekken waar veel mensen bij elkaar komen; vooral in afgesloten ruimtes. Voor deze metingen kan men gebruik maken van een analyse-apparaat; bijvoorbeeld van PCE.

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo)
Deze wet is de basis voor een groot deel van de vergunningen in het domein van de fysieke leefomgeving. De kern van de Wabo is de omgevingsvergunning, die in de plaats is gekomen van de bouwvergunning, de milieuvergunning, de kapvergunning en nog 22 andere vergunningen voor een ruimtelijk project. 
Ook het exploiteren van een terras kan onder de Wabo vallen. In eerste instantie kunt u bij vragen over de Wabo terecht bij uw gemeente. Voor verdere info zie: https://www.infomil.nl.

Calamiteitenplan

  • Een goed doordacht en goed uitgewerkt calamiteitenplan is van groot belang voor de veiligheid van zowel de bezoekers als de medewerkers.
  • Hou het calamiteitenplan in ieder geval up-to-date.
  • In dit Handboek is een dergelijk calamiteitenplan opgenomen. U kunt dit plan uiteraard overnemen en aanpassen voor uw eigen situatie. 
  • Op de website van Koninklijke Horeca Nederland (www.khn.nl ) staan vele tips op het gebied van brandpreventie en wat te doen indien er brand uitbreekt.

 Feestversieringen

  • Gebruik uitsluitend brandvertragende versieringen.
  • Controleer en vraag een productcertificaat van feestartikelen zoals vlaggen, slingers als u deze wilt gaan ophangen. Doe altijd een praktijktest buiten: is uw feestversiering brandveilig? Houd er 10 tot 15 seconden een vlam bij. De stof mag dan niet branden of druppelen.
  • Gebruik voor de bevestiging van de versieringen uitsluitend ijzerdraad. Dit voorkomt dat de versieringen bij brand naar beneden vallen op het publiek
  • Houd lichtspots en andere warmtebronnen vrij van versieringen (minstens 50 cm vrijhouden)
  • Kijk op de site van de brandweer voor meer tips en voorschriften

Auteursrecht

  • Iedereen die muziek draait, speelt of vastlegt is een muziekgebruiker. Gebruikt u  muziek in uw theater? Dan kan het zijn dat u toestemming nodig heeft van de makers van deze muziek en een vergoeding moet betalen. In dat geval is het een heel karwei om daarvoor bij de verschillende individuele muziekauteurs en muziekuitgevers toestemming te vragen en een betaling te regelen. Het is echter mogelijk om deze toestemming via één instantie regelen: namelijk bij Buma/Stemra. (www.bumastemra.nl)
  • Buma/Stemra geeft daarnaast voorlichting aan publiek, overheid en bedrijfsleven over het belang van auteursrecht en promotie van Nederlandse muziek. Met andere auteursrechtorganisaties heeft Buma/Stemra  voor dat doel de Stichting Auteursrecht-belangen (kortweg Starbel) opgericht. Voor voorlichting aan het publiek en in het onderwijs heeft Starbel een aparte organisatie in het leven geroepen: namelijk Stichting Auteursrecht Manifestaties (STAM).
  • In dit Handboek wordt eveneens uitgebreid aandacht aan Buma/Stemra besteed.
  • Stichting Brein bestrijdt intellectueel eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs. Voor verdere info, zie: www.stichtingbrein.nl.

 

Relevante links op het gebied van de horeca:

 

Opmerkingen:

  • Bovenstaand artikel is tot stand gekomen dankzij Matthieu Basemans, Rina Hezemans en Corrie Zeegers
  • Dit artikel zal tevens in het Handboek voor Openluchttheaters worden opgenomen.