Terug naar nieuwsoverzicht

Geja Krans trekt zich langzaam terug uit OLT Nijverdal

Zeg Openluchttheater Nijverdal (OTN) en tien tegen een dat je dan de naam hoort van Geja Krans. De coördinator, zeg maar duizendpoot, van het openluchttheater wil het rustiger aan gaan doen. Ze blijft actief als vrijwilliger want het theater in de steek laten zal haar vast niet lukken. Maar haar andere taken bouwt ze geleidelijk af en daarvoor zijn met ingang van het seizoen 2020 andere mensen bij ZINiN verantwoordelijk.
NIJVERDAL – Op donderdag 19 september wordt er voor de vrijwilligers van het OTN en de medewerkers en vrijwilligers van ZINiN een feestavond gehouden in het OTN. Een gezellige avond, samen eten en bijpraten. Maar op die avond wordt ook officieel afscheid genomen van Geja Krans-van Aartsen als de grote regelaar en ritselaar van het OTN. Ze schuift op naar de zijlijn. Al op jonge leeftijd is haar liefde voor het theater in het Doktersbos ontstaan: “Langs ons huis (al langer afgebroken, ongeveer op de plaats waar nu de rails ligt langs de Oranjestraat) liepen in de zomer drommen mensen op weg naar het toneel van VIOS. Dat vond ik echt geweldig!” Ze vond het dan ook verschrikkelijk jammer dat het toneelgezelschap VIOS ophield en het theater verpauperde. Alleen de Pinksterdienst van de kerken werd er nog gehouden. Enkele mensen van de organisatie van die dienst onder wie Els Schuurman vonden ook dat het openluchttheater meer verdiende. Na een oproep in de krant om het theater voor Nijverdal te redden, meldde Geja Krans zich. “Ik wilde graag dat ook volgende generaties zouden kunnen genieten van muziek en toneel op deze unieke plek.”Ze bracht haar relaties in stelling en er werd begonnen met het opknappen  van het theater in het bos. Het lukte aardig en met behulp van mensen uit de één derde regeling van de gemeente werd er een ’theaterhuus’ en kiosk gebouwd. Er werden films vertoond en kleine voorstellingen gespeeld. Geja Krans, als echte Nijverdalse, kende veel mensen en wist her en der hulptroepen vandaan te halen om het theater steeds beter te maken. Zelf timmerde en metselde ze ook driftig mee. Het openluchttheater begon weer te leven. In 2001 vond er een fusie plaats tussen het toenmalige Spoortheater en het OTN. Helaas raakte het openluchttheater opnieuw in het slob in de periode dat de bouw van het ZINiN theater al het geld en alle aandacht opeiste. Van 2003 tot 2008 gebeurde er niets. “Maar in 2008 toen ZINiN lekker draaide, kwam er weer tijd en aandacht voor het Openluchttheater. Chris Funk en Alby Mulder wilden er nieuw leven in blazen. Ik ben toen ook weer aangesloten en na een paar vergaderingen kreeg ik de vraag of ik de coördinatie op me wilde nemen. Ik heb toen weer een ploeg mensen verzameld en samen hebben we een succesnummer van het openluchttheater gemaakt. In 2009 draaiden de eerste voorstellingen weer.”
Geja Krans heeft toen verschillende ploegen in het leven geroepen: een klusploeg die heel veel werk verzet, een techniekploeg, een horecaploeg, pr-commissie en een programmacommissie en stuurgroep. Zelf regelde ze financiën en de meeste contacten met artiesten en bands.
Hoogtepunten in haar laatste periode als coördinator van het OTN noemt Krans het regelen van de overkapping en tarp en de verbouwing van de kiosk met een Leadersubsidie en zeker ook Doktersbos Rock en het optreden van De Dijk. “Maar we hebben intussen heel veel goede bands gehad en het belangrijkst vind ik dat de vrijwilligers door goede samenwerking aan het publiek uit de gemeente een sfeervolle en gezellige avond kunnen bieden voor een redelijke entreeprijs. Daar doen we het voor!”
 
Tekst: Lieke van der Lee.