Terug naar nieuwsoverzicht

Een kijkje achter de schermen van … OLT Amersfoort

Op een mooie, zonnige dag in april reist schrijver dezes [Fred Wolters] af naar het Amersfoortse om Floor Visser te gaan  interviewen, aangaande het plaatselijke openluchttheater. En waar kom ik terecht? In een voormalige stoomluciferfabriek, die in een later stadium is omgebouwd tot een kleurstoffenfabriek. Toen de fabriek in 2001 haar activiteiten beëindigde, werd de gemeente Amersfoort eigenaar van het gehele complex. Sindsdien hebben diverse kunstenaars en theatermakers zich op het terrein gevestigd.

In het oude fabriekspand huurt Floor op de eerste verdieping kantoorruimte voor haar eigen bureau First Floor Productions. Haar kantoor is een interessante en sfeervolle ruimte waar je nog een stuk echte industriële historie kunt proeven; kortom: een perfecte ambiance voor een interview.

 

Openluchttheater Amersfoort

Floor Visser komt over als een zeer energieke dame, die het interview al snel vaart en inhoud weet te geven. Zij vertelt:
Het theater ligt in Birkhoven dat een parkachtig bos is en dat ten westen van Amersfoort ligt (nota bene op een afstand (hemelsbreed) van 2,65 kilometer van OLT Cabrio te Soest). Van 1914 tot 1932 was het een intiem theatertje, waarbij het publiek op heideplaggen moest zitten. In het kader van een werkverschaffingsproject werd ‘de zaal’ in 1933 tot zeven meter verhoogd en er werden betonnen banken met leuningen en trappen aangebracht. De huidige capaciteit bedraagt circa 1000 volwassen bezoekers, maar je kunt er ook met gemak 1200 kinderen in kwijt.
In tegenstelling tot de meeste openluchttheaters heeft dit theater geen zelfstandig bestuur en ook geen vrijwilligers, maar wordt het, namens de gemeente Amersfoort, beheerd door SRO (Sport, Recreatie en Onderwijsvoorzieningen). Floor wordt al een aantal jaren door SRO ingehuurd om kindervoorstellingen in het openluchttheater te organiseren (voor kinderen vanaf twee à drie jaar). Het komende seizoen staan de volgende voorstellingen gepland:

zondag 22 mei              Bobo
zondag 26 juni              De Grote Piratenshow
zondag 24 juli               Woezel & Pip
zondag 28 augustus    Theater van Santen met: De Kleine Prins
Behalve de kindervoorstellingen wordt het theater eenmaal per jaar gebruikt voor een kerkdienst en in de maand september vindt er telkenjare een zeer populair festival plaats; Into the Woods genaamd (dit jaar op 9 en 10 september; voor nadere info: zie www.intothewoodsfestival.nl). De organisatie van dit festival is overigens niet in handen van First Floor Productions. 

Inspraak

Bij de samenstelling van de kinderactiviteiten krijgt het publiek op de volgende wijze invloed op de programmering:

  1. Floor maakt in eerste instantie een voorselectie van 6 à 8 voorstellingen;

  2. Via de sociale media en een persbericht in de lokale huis-aan-huisbladen wordt de voorselectie aan het publiek voorgelegd. Het publiek kan vervolgens uit de voorselectie keuzes maken en deze via de website van SRO (www.sro.nl) aan Floor kenbaar maken. (Opmerking: volgens Floor zijn de huis-aan-huisbladen in dit verband het meest effectief.)

  3. Op grond van voornoemde respons stelt Floor de uiteindelijke programmering vast.

Deze werkwijze heeft volgens Floor een aantal voordelen:

  1. Door het publiek daadwerkelijk bij de programmering te betrekken, vergroot je hun betrokkenheid bij het openluchttheater.

  2. Aangezien de mensen bij het kenbaar maken van hun keuzes tevens hun e-mailadres moeten doorgeven, wordt dit adressenbestand allengs steeds groter. Dit bestand wordt door Floor uitsluitend gebruikt om de kindervoorstellingen te promoten.

 

De rol van de SRO

Degene die de website van de SRO (zie boven) gaat bezoeken, zou in eerste instantie wel eens kunnen gaan denken dat de SRO uitsluitend zwembaden exploiteert. Schijn bedriegt: de SRO exploiteert in het bos Birkhoven niet alleen het Bosbad, maar ook het openluchttheater en een midgetgolfbaan. De  managers van de SRO bepalen uiteindelijk hoe de aandacht over deze  onderdelen wordt verdeeld. Floor is verheugd dat het huidige management zich bij het openluchttheater betrokken voelt en open staat voor nieuwe ideeën, wat tot gevolg heeft dat de hele plek (bos Birkhoven) momenteel in ontwikkeling is.

Het openluchttheater, met al haar mogelijkheden, zou echter veel meer kunnen bieden dan alleen de kindervoorstellingen, maar dan zou je wel over een bestuur en vrijwilligers moeten beschikken, aldus Floor. Met een bestuur kun je immers sponsoren benaderen en subsidies aanvragen, zodat je ook andere voorstellingen kunt bekostigen. Floor heeft wel geprobeerd om een dergelijk bestuur bij elkaar te krijgen, hetgeen haar helaas niet gelukt is. En in haar eentje deze kar trekken, dat lukt natuurlijk niet, want Floor heeft het al druk genoeg met haar eigen bedrijf First Floor Productions (zie: www.firstfloorproductions.nl)

 

Floor

Dat Floor het druk heeft moge blijken uit het volgende.
Naast de organisatie van de kindervoorstellingen in het openluchttheater organiseert en produceert zij culturele evenementen; vooral festivals en jazzproducties. Tevens is ze, op lokaal niveau – in en om Amersfoort – betrokken bij de organisatie van een jazzfestival, de marathon, de schaatsbaan en de Gay Pride. Maar daar blijft het niet bij: ze is ook nog

  • parttime docent Professionele Promotie aan de Rockacademie van Tilburg;

  • secretaris van de Federatie van Nederlandse Jazzfestivals (www.FNJF.nl);

  • manager van een aantal artiesten, onder andere van Peter Beets, die volgens haar de beste jazzpianist is van (minimaal) Europa.

    En als u zelf een goed (cultureel) idee heeft, dan kan Floor u wellicht helpen bij de realisatie en organisatie daarvan. Na bewezen diensten krijgt u wel een factuur in de bus van First Floor Productions, want ook bij Floor moet de schoorsteen natuurlijk blijven roken.

 

U vraagt zich wellicht af hoe Floor kennis en ervaring heeft opgedaan op het gebied van evenementen. Voor een deel zit het organiseren van evenementen bij Floor in het bloed, denk ik, want op de middelbare school zat ze al in de redactie van de schoolkrant, zat ze in de leerlingenraad en was betrokken bij het schooltoneel en het leerlingencafé. En reeds op 15-jarige leeftijd organiseerde ze zelfs haar eerste festival.
Na de middelbare school studeerde ze Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Sociale Academie van Zwolle. Tijdens het stagejaar organiseerde zij in Theatercafé Borra te Amersfoort allerlei culturele activiteiten, zoals live jazz optredens, een Open Podium en een kindervoorstelling (Met de muziek mee). Na deze stage werd ze trouwens door de SRO gevraagd om de kindervoorstellingen te verzorgen, wat ze al jaren met plezier doet.
Het organiseren van festivals en evenementen beviel haar zo goed dat ze daar haar beroep van wist te maken. En zo is het gekomen.

Tot slot nog een vraag en een tip van Floor
De vraag:                        

‘Wie heeft er ervaring met verplaatsbare, tijdelijke overkappingen (over het podium)’?
U kunt op deze vraag reageren via Floor’s website: www.firstfloorproductions.nl.

 De tip:                             

‘Zorg voor een goede relatie met de weergoden’.
‘Maar hoe doe je dat dan ?’, vraag ik haar.
‘Door je geen zorgen over het weer te maken, want dat is nou net het enige waar je toch niks aan kunt doen’, aldus Floor, ‘het is veel efficiënter om je aandacht te richten op zaken waar je wél iets aan kunt doen’.

Na dit interessante interview keert schrijver dezes, weer een stuk wijzer geworden, tevreden richting huiswaarts.