Terug naar nieuwsoverzicht

Een gewaarschuwd mens

Onlangs hoorde schrijver dezes van een vrijwilliger bij een museum in het Noorden des Lands het volgende verhaal:
 
Museum
“In ons museum zijn vele (onbezoldigde) vrijwilligers werkzaam, die een aantal belangrijke taken uitvoeren, zoals onder andere het rondleiden van bezoekers en het verrichten van kassawerkzaamheden. Bij het kassawerk werken de vrijwilligers vaak in hun eentje. Om tijdens de ‘slappe uren’ de werksfeer ietwat te verhogen, heeft één der kassamedewerkers derhalve een radiootje meegenomen, waarop zachtjes muziek te horen valt. Zeer begrijpelijk. Wat deze medeweker echter niet wist, en wat menigeen wellicht ook niet weet, is dat hierover muziekauteursrechten moeten worden afgedragen aan Buma, omdat het radiootje , dat aan stond,  zich in een openbare ruimte bevond. 
Buma heeft dit op de één of andere wijze geconstateerd  en stuurde  daarop een gepeperde rekening naar het museum. Let wel, het gaat in dit geval niet om een heffing van enkele tientjes: nee, het gaat meteen over honderden euro’s. De van geen kwaad bewuste kassamedewerker schrok daar uiteraard erg van en de andere medewerkers van het museum natuurlijk ook. Daar komt nog bij dat Buma niet eerst nog een goedbedoelde waarschuwing afgeeft, maar meteen overgaat tot het sturen van een pittige  rekening, hetgeen uiteraard op aanzienlijke wijze bijdraagt aan het schrikeffect. Geen nette handelswijze!.”
 
Openluchttheater
Een soortgelijk geval deed zich een aantal jaren geleden voor bij een openluchttheater. Vlakbij dat theater staat een gebouwtje van waaruit men via een loket entreebewijzen verkoopt. Ook hier had een kassamedewerker, een vrijwilliger, een radiootje meegenomen om het werk te veraangenamen. Voor alle duidelijkheid: het radiootje stond binnen en de bezoekers die buiten een kaartje bestelden,  konden via het loket het radiootje horen.
Ook hier had Buma er op de één of andere wijze lucht van gekregen en ook hier kreeg het openluchttheater, als donderslag bij heldere hemel, opeens, zonder enige waarschuwing vooraf, een gepeperde rekening voorgeschoteld. Het feit dat het desbetreffende openluchttheater volledig door onbezoldigde vrijwilligers draaiende werd gehouden, maakte voor Buma echter volstrekt niets uit. Protesteren heeft bij Buma nauwelijks of geen zin. Er zat voor het openluchttheater dus niets anders op dan het aanzienlijke bedrag op tafel te leggen. Dat geld had het desbetreffende openluchttheater ongetwijfeld beter kunnen gebruiken.
 
Enerzijds, anderzijds
Voornoemde twee situaties zijn niet uniek blijkt uit een recente verkenning op internet. Daar valt menige klacht te lezen over voornoemde werkwijze van Buma. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Buma  twee kanten heeft: enerzijds is Buma een organisatie die de (financiële) belangen  van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers behartigt. Dat gaat als volgt: indien iemand in een openbare ruimte muziek laat horen, dan moet daar meestal een vergoeding voor worden betaald aan Buma. Buma zorgt er vervolgens voor dat al die vergoedingen bij elkaar onder voornoemde groepen – componisten, tekstdichters en muziekuitgevers – wordt verdeeld.
Anderzijds zorgt Buma ervoor dat  het muziekauteursrecht wordt gehandhaafd onder andere door de zojuist genoemde vergoedingen te innen.  Op zich is daar niets mis mee, maar het is niet bepaald chique om – zonder enige waarschuwing – goedbedoelende, nietsvermoedende  mensen opeens een stevige rekening onder de neus te duwen., waar niet of nauwelijks aan te ontkomen valt.
 
Opmerkingen en tips
• Om voornoemde situatie te voorkomen, kunt u het beste de vereiste vergunningen via Buma regelen. Dit kan op hun website: www.bumastemra.nl. Indien dat gaandeweg nog vragen bij u oproept, dan kunt u desgewenst ook telefonisch contact opnemen met Buma op nummer: 023 – 799 79 99.
 Contact per e-mail kan ook: info@bumastemra.nl.
• Voor muziek in de pauze, in de kantine en / of  op uw website is eveneens een vergunning nodig. Laat dit soort muzikale uitingen vooral niet aan uw aandacht ontsnappen!
• Ook voor andere kunstuitingen, zoals bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen, kunnen vergunningen nodig zijn. Wees daar alert op.
• Indien Buma een overtreding tegen het muziekauteursrecht constateert, dan gaar Buma er zonder meer van uit dat deze situatie één jaar van kracht is, ook al heeft u een radiootje slechts een paar keer aan gehad. Vandaar dat de desbetreffende rekening nogal hoog kan uit vallen.
• Het maakt niets uit indien  een vrijwilliger, zonder enig commercieel belang,  een overtreding begaat tegen het muziekauteursrecht. Goede bedoelingen, onwetendheid  en dergelijke zijn bij Buma argumenten die meteen terzijde worden geschoven.
• Of er muziek gebruikt wordt met een commercieel of een niet-commercieel doel maakt niet uit. Het muziekauteursrecht kijkt alleen naar het gebruik.
• Leg in een contract met een artiest nauwkeurig en op schrift vast wie de muziekrechten betaalt; het openluchttheater of de artiest.
 
Samengevat
Indien u ook maar enigszins het idee heeft dat er in uw geval wel eens sprake van auteursrecht zou kunnen zijn (niet alleen op het gebied van muziek), wees dan op uw hoede. Ondanks uw integere bedoelingen is een fout op dit gebied snel gemaakt, met alle gevolgen van dien.
Kortom: een gewaarschuwd mens …
Fred Wolters