Terug naar nieuwsoverzicht

Diversiteit brengt het openluchttheater verder

In de openluchttheaters wordt altijd hard gewerkt om het publiek een onvergetelijke middag of avond te bezorgen. Of dit nou bij een spannend toneelstuk, een hilarische cabaretier of een swingend concert is, dag en nacht staan werknemers en vaak vrijwilligers klaar voor het theater. In deze reeks met interviews worden zij in de welverdiende spotlight gezet. 

“Wij zijn meer dan een theater, cultuur en welzijn komen hier goed samen.” De voorzitter van openluchttheater Hertme, Herman Hullegie, is zichtbaar trots op zijn theater. Dat mag ook wel: het is een groot theater met bijzondere voorstellingen verzorgd door veel vrijwilligers. 

Grote concerten, grappige kindervoorstellingen en mooie toneelvoorstellingen, het komt allemaal voorbij in het openluchttheater van Hertme. “Maar we zijn meer dan alleen het podium”, stelt Herman Hullegie. “We hebben ook duidelijk een functie voor het hele dorp. De mensen kunnen als een soort gemeenschapsruimte van het dorp gebruik maken van het theater.” Zo kunnen verschillende verenigingen voor een middag of avond in de week het huisje op het theater betrekken om er activiteiten te organiseren. 

“De muziekvereniging maakt daar bijvoorbeeld gebruik van.” Er is ook een bar dus buurtbewoners kunnen ook nog even blijven hangen voor een drankje. Naast de muziekvereniging is er ook ruimte voor ouderen in het theater. Zij kunnen hier door de week terecht voor bijvoorbeeld een bakje koffie en een kaartspelletje. “We proberen een zo breed mogelijk draagvlak te creëren binnen het dorp om zo onze evenementen te kunnen blijven organiseren.” 

Divers programma
Want daar draait het natuurlijk om in een theater; evenementen organiseren. Het bestuur van het openluchttheater in Hertme doet haar best om een zo gevarieerd mogelijk programma neer te zetten. “Het is heel makkelijk om altijd te kiezen voor concerten en andere evenementen die makkelijk uitverkopen, bijvoorbeeld Bløf. Dan weet je zeker dat het theater vol zit en loop je weinig risico. Maar dat willen wij juist niet.” 

Hullegie houdt van experimenteren wat betreft het programma. In 2017 heeft het theater operaconcerten geïntroduceerd. “Dat ging super goed. Er kwamen 1500 mensen af op een operaconcert op zondagmiddag.” Daarnaast konden bezoekers van het theater afgelopen zomer ook genieten van een symfonieorkest met de voorstelling ‘Beleef Broadway in Hertme’. Met de verschillende voorstellingen wil het theater ook mensen naar het theater trekken die anders niet zouden komen. “Het gaat bij ons zeker niet alleen om de euro’s.”

Onmisbare vrijwilligers
In het openluchttheater van Hertme worden verschillende voorstellingen opgevoerd. Daarnaast organiseert het theater ook een aantal grote evenementen, zoals ieder jaar het Afrika Festival en de Passiespelen één keer in de vijf jaar. Er komen dan duizenden bezoekers naar het theater, maar dat moet ook allemaal in goede banen worden geleid. Dat kan niet zonder vrijwilligers. “Wij hebben een vrijwilligersbestand van zo’n 700 mensen”, stelt Hullegie. 

Voor hen wordt er van alles geregeld door het theater. “Zij kunnen aangeven wat ze graag willen doen tijdens een evenement, zoals bijvoorbeeld parkeerwachter zijn of achter de bar werken. Daarnaast krijgen ze allemaal consumptiebonnen en iets te eten.” Hullegie is er duidelijk in. “Wij vinden het belangrijk om goed voor de vrijwilligers te zorgen want dan blijven ze ook steeds terug komen.” De groep vrijwilligers wordt hierdoor groter, maar ook hechter. “Zelfs een band als Bløf eet hier gewoon gezellig mee met de vrijwilligers aan een lange tafel. Dat zegt iets over sfeer.”

Eigen producties
Een andere manier om de vrijwilligers aan het theater te verbinden is volgens Hullegie de eigen productie van het theater. “De spelers en vrijwilligers willen hier keer op keer weer graag aan meedoen.” In april en mei gaat het openluchttheater in Hertme weer een reeks van negen voorstellingen van de passiespelen opvoeren. “Daar zijn we al twee jaar mee bezig”, vertelt Hullegie. Eerst worden er spelers gecast en muziek samengesteld. “Daarna wordt er anderhalf jaar constant gerepeteerd.” Het theater huurt hiervoor twee betaalde krachten in, een regisseur en een producent. Verder wordt alles door vrijwilligers georganiseerd. 

Op financieel gebied kan een eigen productie volgens Hullegie riskant zijn voor het theater. “Zo’n productie kost veel geld. Er hoeft maar het minste of geringste te gebeuren en je kunt ermee het schip in gaan.” Het theater zet er toch weer de schouders onder. “Tot op heden pakt het altijd goed uit. Je raakt er als theater natuurlijk ook steeds meer bedreven en ervaren in om dit soort producties te leiden.” 

Tevreden
Tot slot stelt Hullegie: “We zijn tevreden met hoe het gaat en wat we doen. Natuurlijk zijn er nog genoeg gebieden waarop we onszelf kunnen verbeteren. Daar blijven we ook naar kijken en gaan we mee aan de slag.” Het theater is netjes onderhouden, het hele dorp is erbij betrokken en bovendien hebben artiesten en vrijwilligers een fijne tijd in het theater. 

Door Linda Bak, OPENLUCHTTHEATERS.NL