Terug naar theater overzicht

Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud

Data
15 juni 2024 / 20:30 uur
/ uur
Website
Genre
Concert
Theater
Openluchttheater Valkenburg

Het is al meer dan 50 jaar dat hij in het vak zit, hij heeft gezongen in Aalst, Peutie, Zwevezele, Genoelselderen en euh Valkenburg én hij komt terug! Heel trots zijn we op de komst van één van de meest authentieke woordkunstenaars van de lage landen; de immer swingende, iconische Raymond van het Groenewoud! De man achter klassiekers als Meisjes, Je Veux de l’amour, Maria Maria ik hou van jou, Chachacha, Vlaanderen Boven en Twee Meisjes.

Raymond zal in Valkenburg oud en nieuw werk (zijn zojuist verschenen nieuwe plaat Egoist is uitstekend ontvangen) ten gehore brengen. De immer zichzelf zijnde Raymond is niet alleen zanger, gitarist en pianist, die kan rocken én romantische ballads zingen, maar hij is ook een ingenieuze en geestige tekstdichter. Als entertainer bespeelt hij zijn publiek, dat uit volle borst meezingt met zijn bekende hits. Of blijft muisstil, als hij een van zijn fameuze ballads inzet.

Raymond van het Groenewoud is een begrip op de Belgische en Nederlandse podia sinds het midden van de jaren zeventig. Met zijn tweede album Nooit Meer Drinken uit 1977 zette hij zichzelf op de kaart. Niet in het minst door het lied Meisjes, waarin de jongedames als het “mooist op aard” worden bezongen. Menige puritein viel over het nogal gewaagde taalgebruik in dit nummer, zoals het zinnetje: ‘Ze komen zelden klaar meneer.’ Politieke correctheid moest nog uitgevonden worden. Als de situatie daarom vraagt, past Raymond zijn teksten aan. Raymond deed iets wat tot dat moment ongehoord was, namelijk te rocken op de Nederlandse taal. Van meet af aan bleef en zijn toenmalige begeleidingsband De Centimeters ver weg van kleinkunst. Tegelijkertijd hadden zijn teksten juist de tekstuele finesse die in dat genre zo gewoon is.

Op gezette tijden scoort Raymond een hit, waarvan de ballad Je Veux De l’Amour (1980) een van de meest aansprekende is. Zonder enige twijfel is het op gospelmuziek gebaseerde De Liefde Voor Muziek zijn grootste hit. Aan beide kanten van de grens bereikte het in 1991 de nummer 1-positie in de hitparade. Andere bekende hits zijn Chachacha, Vlaanderen Boven en Maria, Maria, Ik Hou Van Jou. Op zijn zojuist verschenen en lovend ontvangen nieuwste plaat ‘Egoist’ toont Raymond zich overigens allesbehalve egoistisch en deelt hij zijn uitzonderlijke talent met ons in 12 nieuwe ijzersterke liedjes, soms van een bedriegelijke eenvoud maar altijd origineel en speels.


Informatie tickets

€ 27,50

Raymond van het Groenewoud
Openluchttheater Valkenburg

Plenkertstraat 51a
6301 GL Valkenburg

T: 043-601 5044
E: info@openluchttheater-valkenburg.nl
W: https://www.oltvb.nl