Terug naar theater overzicht

Nederlands Studenten Kamer Orkest

Nederlands Studenten Kamer Orkest

Data
27 augustus 2021 / 20:15 uur
Website
Genre
Concert
Theater
Openluchttheater Ede

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) speelt op 27 augustus in het openlucht theater Ede. Op het programma staan werken van o.a. Tsjaikovski en Remy van Kesteren. Een groep van 42 studenten staat te popelen om na een stil jaar weer muziek te laten horen!

Het Nesko is opgericht in 1964 en gaat sindsdien jaarlijks op tournee in een steeds opnieuw samengestelde groep van studenten die zich naast hun studie met muziek bezig houden. Het Nesko onderscheid zich van andere studentenorkesten omdat het een kamerorkest is. Hierdoor kan bijzonder repertoire gespeeld worden. Ook spelen de orkestleden elk jaar in kleinere ensembles op bijzondere locaties zoals scholen met speciaal onderwijs, een verzorgingshuis of een gevangenis. Hiermee brengt het Nesko muziek bij mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar een concert te gaan.

In een bijzondere jaar dat vooral in het teken stond van wat er niet kon, kijkt het Nederlands Studenten Kamerorkest naar hoe zij verder kan schrijven aan haar traditie en weer muziek kan laten klinken. Het thema van haar project luidt dan ook: ‘Nesko schrijft verder!’. Het concert zal beginnen met een werk dat is opgedragen aan de schrijver Heinrich von Kleist, namelijk de Elegische Ouverture van Joseph Joachim. Deze vrij onbekende componist verrast met een schitterend, energiek stuk! Daarna wordt het orkest vergezeld door internationaal geroemde violiste Carla Leurs. Zij zal soleren in het meeslepende vioolconcert van Tsjaikovski. Het Nesko speelt verder met het voor haar geschreven werk Collective van Remy van Kesteren. Dit werk is een symfonisch gedicht waarin de maatschappij als collectief wordt gezien tegenover het individualisme. Van Kesteren is een bekend harpist maar laat met dit spetterende werk ook zijn kwaliteiten als componist zien!

Het Nesko doet dit alles onder de enthousiaste leiding van dirigent Stijn Berkouwer. Deze jonge en energieke dirigent zal in een intensieve repetitieweek in augustus te Otterlo het orkest vertrouwd maken met de genoemde muziek. Stijn studeerde in Berlijn en Amsterdam en kreeg masterclasses van onder andere Bernard Haitink en David Robertson. Hij werkte onder meer samen met Het Nederlands Philharmonisch orkest, Opera Zuid, Het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest en is momenteel vaste dirigent van Symfonieorkest de Philharmonie in Amsterdam en het Delftse Studentenorkest Krashna Musika.

Soliste Carla Leurs studeerde viool aan het koninklijk conservatorium in Den Haag en later aan het Cleveland Institute of Music en de Juilliard School, bij onder andere Itzhak Perlman en Donald Weilerstein. Als concertmeester van het Orkest van het Oosten verscheen Carla vaak op televisie in het programma Maestro. Recent maakte ze de keuze om haar vaste baan als concertmeester op te zeggen en zich te richten op haar carrière als solist. Carla Leurs zal met het Nesko soleren in het vioolconcert van Tsjaikovski. Dit stuk bracht ze al vaker ten gehore wat leidde tot lovende recensies!

Kijk voor meer informatie over het Nesko, haar andere concerten in Den Bosch en Amsterdam en haar programma op

Nederlands Studenten Kamer Orkest
Openluchttheater Ede