Terug naar theater overzicht

De Volle Vuilkar (7+)

SCHIPPERS&VANGUCHT

Data
25 juli 2023 / 10:30 uur
25 juli 2023 / 11:30 uur
25 juli 2023 / 13:00 uur
25 juli 2023 / 14:00 uur
26 juli 2023 / 10:30 uur
26 juli 2023 / 11:30 uur
26 juni 2023 / 13:00 uur
26 juli 2023 / 14:00 uur
Website
Genre
Familievoorstelling
Theater
Zuiderparktheater

“Om jou te zien moet ik mezelf zijn | Maar mezelf ben ik niet zonder jou.”

 

De Volle Vuilkar is een performance zonder acteurs in een échte vuilniswagen. Gezelschap Schippers&VanGucht neemt jong en oud mee naar de wereld van de weggegooide spullen en nodigt uit tot nadenken over samenleven met anderen.

 

“Soms moet je botsten met elkaar om elkaar te zien. Soms moet je elkaar aanraken om afstand te kunnen nemen.
Soms moet je niets van elkaar begrijpen om begrip te vinden.”

 

Twee vuilnismannen stouwen de laadbak goed vol. Knopje indrukken, wachten: klaar. Zo. Alle volwassenen en kinderen zijn in de buik van de vuilniswagen beland. Maar daarbinnen blijken ze niet het enige te zijn dat is weggegooid. Tussen de rommel horen ze stemmen, sommige dingen willen spreken.

 

De Volle Vuilkar is een waanzinnige expeditie waarin je verder moet kijken dan je neus lang is; dat doe je door de dingen in een ander licht te bekijken. Zo zie en hoor je met wie je echt te maken hebt. De tekst is van Abdelkader Benali.

 

Let op: de voorstelling speelt zich af in een kleine ruimte, daarom is deze voor mensen met claustrofobie niet geschikt. De voorstelling heeft ook veel prikkels. Voor mindervaliden/rolstoelen is de vuilcontainer niet toegankelijk.

 

Over de artiesten:

 

SCHIPPERS&VANGUCHT

Schippers&VanGucht is de naam van het makersduo Jellie Schippers (regisseur) en Myriam Van Gucht (scenograaf). Sinds 2007 maken ze samen (jeugd)theatervoorstellingen zoals Spinder, Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten, De Vervelende Bus en Warnet.

 

Schippers en Vangught over hun werk:

Ons werk is moeilijk in te delen in een categorie: we maken geen locatietheater, geen muziektheater, geen film, geen stand-up, geen beeldende kunst noch concert. Door de zeer open leeftijdsaanduiding en het spelen op de festivals voor grotendeels volwassenen wil lang niet iedereen ons werk plaatsen onder de noemer jeugdtheater. We zijn het gewoon allemaal, en allemaal tegelijk en tegelijkertijd wordt het nergens écht theater.

 

Concept en realisatie: Schippers&VanGucht

Tekst: Abdelkader Benali

Compositie en geluid: Joeri Cnapelinckx

Stemmen: o.a. Mustaf Ahmeti, Abdelkader Benali, Jan Bijvoet, Lukas Bultheel, Aline Cornelissen, Goele Derick, Joep van der Geest, Richard Nooijen, Eva Meijering, Charles Pas, Annemarie Prins, Wim Willaert, Yahia Yousfi

Video: Aitor Biedma

Showcontrol: Daan Hazendonk

Atelier: Einstein Design

De Vuilnismannen: Juup Luijten en Leon Van Egmond

Creatief producent: Dorine Cremers, Eva Meijering

Pr/communicatie: Halima Sebbar

Algemene zaken: Dorine Cremers

 

 

Recensies:

 

Cult classics, een vuilniswagen en eenzaamheid op Theaterfestival Boul… https://www.theaterkrant.nl/nieuws/cult-classics-vuilniswagen-en-eenz…

 

“De theatrale installatie speelt zich af in het binnenste van een vuilniswagen, een plek die je toch al

associeert met veel kabaal, omdat vuilniszakken erin vermalen worden.

 

Zo gortig wordt het in de buik van de vuilkar, zoals de Vlamingen hem noemen, gelukkig niet. Het is het voorlopige eindstation van afgedankte voorwerpen die lukraak over de vloer van de vrachtwagen gestort zijn. Het publiek, vooraf gescheiden door twee milieudienstmedewerkers, monstert de kapotte spullen vanaf twee smalle richels aan weerszijden van de tijdelijke vuilnisbelt. In afwachting van hun definitieve bestemming ontwaren we onder andere restanten van stoplichten, een megafoon, een trommel van een wasmachine en een verfomfaaide jas. Maar voordat de reis naar de verbrandingsoven ten einde komt, worden de spullen door Schippers&VanGucht nog een laatste kans geboden om terug te blikken. Een voor een komen de dingen tot leven, het afval krijgt een stem. Naast het nodige gemopper over de onheuse bejegening die de dingen tijdens hun functionele bestaan ten deel is gevallen, zijn er kleine filosofische beschouwingen of poëtische mijmeringen.

 

Het is vooral het magische spel met licht, rook en uiterst subtiele projecties die je ademloos doen kijken naar al die spullen die voortdurend van vorm lijken te veranderen. Plots verschijnt er, schijnbaar uit het niets, een hele rij Prisma-pockets of verschiet de jas van kleur. Het is zoals de tot schroot verklaarde beamer ergens zegt: ‘Beelden zeggen meer dan woorden.’”

 

 

Cultuurpers:

“Vuilnis

Ook heel ontroerend zijn de drie kwartier die je kunt doorbrengen in de bak van een heuse vuilniswagen die kunstenaarsduo Schippers en Van Gucht in het Zuiderpark hebben geparkeerd. In die donkere laadbak zien we het weggegooide speelgoed van een onbekend kind en horen we het onderling ruziën over wie het beste was, of nog steeds is. Zo ziet vergankelijkheid eruit voor kinderen en volwassenen, en vlak voordat je naar de uitgang van de laadbak wordt gedirigeerd, krijg je nog een prachtig beeld voor ogen.”

 

 

 

 

 

Onderdeel van Zuiderpark Vakantiepark

Tussen maandag 10 juli t/m donderdag 17 augustus 2023

 

Voor het ultieme vakantiegevoel is er zes weken lang op dinsdag, woensdag en

donderdag gedurende de hele zomervakantie een steeds wisselend gratis programma in het Zuiderparktheater. Het terrein tovert om tot een festivalterrein met kinderknutseltuin, koffiebar, parkbieb, voorstellingen en onverwachte optredens. Dit jaar landt de Supermoon voor 6 weken op ons eiland. Kijk voor de dagplanning op www.zuiderparktheater.nl/vakantiepark

 


Informatie tickets

Voor deze voorstelling is een kaartje kopen noodzakelijk. Kinderen moeten onder begeleiding zijn van (groot)ouder/begeleider. Groepen 10+ zoals BSO’s contact via info@zuiderparktheater.nl.

 

VAKANTIEPAS: Gebruik code VAKANTIEPAS23. Vakantiepas per kind laten zien aan poort is verplicht. Ouder/begeleider normaal ticket bestellen.

OOIEVAARSPAS: Gebruik tickettype Ooievaarspas per kind/ouder/begeleider. Pas laten zien aan poort is verplicht.

 

KINDEREN 7+ / OUDERS/BEGELEIDERS:  Regulier tarief van toepassing.

 

Een regulier ticket kost €6.

 

Voor mensen in het bezit van een Ooievaarspas is deze voorstelling gratis.

 

Kinderen met een vakantiepas krijgen 50% korting op de ticketprijs.

De Volle Vuilkar (7+)
Zuiderparktheater

Henriëttte Roland Holstweg 100
2533 ST Den Haag

T: 085-2014955
E: info@zuiderparktheater.nl
W: https://www.zuiderparktheater.nl