Terug naar nieuwsoverzicht

Traditie Passiespelen doorbroken maar vol goede moed verder in de nieuwe realiteit

In 1927 vindt in Tegelen een eerste religieus theateroptreden plaats: het Sint Francisusspel van pater Justinus Janssen met medewerking van het Tegels Orkest Mignon.  In 1931 vindt dan voor het eerst een Passiespel plaats dat in de loop van de jaren vele reeksen van opvoeringen kent met vanaf 1975 een stabiel en goed georganiseerd vijfjaarlijks ritme. Tot 2020 natuurlijk, de eerste keer dat de uitvoeringen niet door kunnen gaan.

Maar de organisatie zit niet bij de pakken neer en heeft recent gecommuniceerd dat de 21 editie van de Passiespelen plaats gaat vinden in, -eigenlijk ook mooi symbolisch- 2021, met de première op zondag 18 april. De passiespelen gaan door tot en met 29 augustus.

 

 

En dan geheel corona proof, met een compactere voorstelling, geen pauze, minder bezoekers en meer voorstellingen (twee) op een dag. Een hele reorganisatie dus, niet allen qua logistiek en opzet maar ook van het artistieke concept.
Twee van de vijfentwintig voorstellingen zijn trouwens uitermate geschikt voor blinden en slechtzienden, omdat deze doelgroep dan gebruik kan maken van de diensten van Stichting Komt het Zien. Deze stichting organiseert speciaal voor blinden en slechtzienden, voorafgaand aan de voorstelling, een inleiding met een zogenoemde ‘touchtour’ en tijdens de voorstelling wordt via koptelefoons een live-audiodescriptie door een blindentolk gegeven.
Meer informatie kunt u vinden bij:
– de site passiespelen.nl
– een artikel in onze Nieuwsbrief van maart 2018 aangaande Stichting Komt het Zien
– de site www.komt hetzien.nl

Tegelen gaat door, een mooi voorbeeld ter inspiratie voor makers en organisatoren.