Terug naar nieuwsoverzicht

Jaardag 2022: verbinding, inspiratie en gezelligheid

Op zaterdag 5 november waren bestuur en leden van OPENLUCHTTHEATERS.NL te gast bij Openluchttheater De Speultuin in Oploo voor de jaardag van de vereniging. Dit jaar stond die in het teken van verbinding: elkaar ontmoeten, kennis delen en ideeën uitwisselen.

Naast de jaarvergadering was er een markt waar impresariaten, artiesten en aanbieders van diensten voor de openluchttheaters zichzelf presenteerden. Deelnemers konden meedoen aan workshops, stemmen op de jaarlijkse Epidaurusprijs voor het meest innovatieve openluchttheater en uiteraard was er ook  ruimte voor een goed gesprek tijdens de lunch en borrel. De sfeer was informeel, ontspannen en gezellig.

Gastlocatie De Speultuin in Oploo
De jaardag wordt ieder jaar gehouden bij een van de aangesloten openluchttheaters, dit jaar was dat De Speultuin in Oploo. Na het formele deel, waarin het jaaroverzicht is besproken, vertelde gastheer en voorzitter van De Speultuin Tiny Hendriks over het ontstaan van het theater en de energie die een grote groep vrijwilligers daarin heeft gestopt. Het theater is nauw verbonden met de cultuurhistorie en herontwikkelingsvisie van de regio. Met inzet en betrokkenheid van lokale overheden, maatschappelijke organisaties zoals het openluchttheater en particulieren, blijven de dorpen leefbaar. Het theater heeft daar een bijzondere en maatschappelijke rol in.

Markt en workshops voor deelnemers: inhoud en inspiratie
Tijdens de lunch konden deelnemers rondlopen op het theaterterrein, de gebouwen bekijken, artiesten, impresariaten en aanbieders van diensten voor de openluchttheaters ontmoeten. Aanwezig waren:

Na de lunch konden aanwezigen kiezen uit 3 verschillende workshops:

  1. Hoe krijgen we meer publiek in het theater?
  2. Gezamenlijke inkoop van voorstellingen of producties.
  3. Hoe sluiten we PR vanuit de vereniging in 2023 zo goed mogelijk aan op lokale PR initiatieven van de individuele theaters?

Met de input en ideeën die tijdens de workshops is besproken, worden de plannen en acties voor komend jaar verder ingevuld. Ook ontstonden er leuke samenwerkingen van theaters die met dezelfde uitdagingen te maken hebben en elkaar daar verder bij kunnen helpen.

Epidaurusprijs voor meest innovatieve openluchttheater
De jaarlijkse Epidaurusprijs is op de jaardag ook weer uitgereikt, de prijs voor meest innovatieve openluchttheater. Met dit jaar voor het eerst twee winnaars: Amfitheater Het Lommerrijk in Luttenberg en Openluchttheater de Speultuin in Oploo. Beide theaters wisten aanwezige leden van de vereniging te verrassen en te inspireren met hun innovatiekracht, op heel verschillende gebieden.

Al met al dus weer een hele geslaagde dag! Met bijzondere dank aan de vrijwilligers van Oploo voor de ontvangst en organisatie én uiteraard alle aanwezige leden. De locatie en invulling voor komend  jaar volgen nog.

Alle verslagen en vergaderstukken zijn beschikbaar via de contactpersonen van onze leden. Ook kan je met je ledenaccount de verslagen en stukken inzien in de map ‘documenten’ van ons website-deel ’theatermakers’. Heb je nog geen ledenaccount: stuur een mail naar ledenadministratie@openluchttheaters.nl met vermelding van de naam van je theater en een cc naar de secretaris van het theater, waar je lid van bent.

Heb je vragen over de jaardag of wat daar besproken is?
Neem contact op met een van de bestuursleden van OPENLUCHTTHEATERS.NL.