Terug naar nieuwsoverzicht

Zelfevaluatie vrijwilligersbeleid

Bestaande instrumenten die de kwaliteit van het vrijwilligerswerk binnen een organisatie zouden kunnen meten, zijn vaak te duur, te arbeidsintensief of te ingewikkeld. MOVISIE heeft daarom voor de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) een vragenlijst ontworpen voor organisaties die met vrijwilligers werken. Deze vragenlijst, de Zelfevaluatie, is resultaatgericht en relatief eenvoudig toe te passen. U kunt de Zelfevaluatie hier downloaden (een pdf-bestand) en/of vanaf:www.nov.nl. U kunt het desbetreffende bestand eventueel ook opvragen bij de secretaris van OPENLUCHTTHEATERS.NL.

Wat kun je ermee?
Zelfevaluatie is een vragenlijst waarmee organisaties de kwaliteit van hun vrijwilligerswerk in kaart kunnen brengen. Deze vragenlijst geeft antwoord op vragen als: Wat is onze visie op vrijwillige inzet? Hoe kunnen de vrijwilligers zich ontwikkelen binnen de organisatie? Hoe gebeurt de begeleiding en de uitvoering daarvan? Hoe zit het met vergoedingen en waardering? De resultaten van de Zelfevaluatie maken duidelijk op welke onderdelen de vrijwillige inzet goed is geregeld en waar het nog beter kan. Met dit resultaat kunnen organisaties hun vrijwilligersmanagement bijstellen en nieuwe kansen creëren.

De Zelfevaluatie moet door verschillende mensen in de organisatie worden ingevuld; ook door de vrijwilligers zélf. De bedoeling is dat de uitkomsten vervolgens met elkaar worden besproken. Uiteindelijk komen zo de sterke en zwakke punten van de organisatie op het terrein van het vrijwilligersbeleid op overzichtelijke wijze in beeld. Daarna kunnen de bevindingen worden gekoppeld aan plannen en wensen voor de naaste toekomst.

Voor welke organisaties?
De Zelfevaluatie is geschikt voor elk type organisatie waar vrijwilligers actief zijn. Voor zowel pure vrijwilligersorganisaties als voor organisaties met zowel beroepskrachten als vrijwilligers. Tevens is de vragenlijst geschikt voor zowel kleinere organisaties, die net beginnen met het vastleggen van afspraken over vrijwillige inzet, als voor grotere organisaties die de Zelfevaluatie willen gebruiken als opstap naar een integraal kwaliteitssysteem.

Ook organisaties die niet willen opgaan voor het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld, maar wel willen weten hoe hoog zij scoren op de kwaliteit van hun vrijwilligersbeleid, kunnen veel baat hebben bij het aanwenden van de Zelfevaluatie.

Bron: NOV

Voor verdere info over de Vereniging NOV: www.nov.nl.