Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft: Openluchttheater Oosterhout

Verscholen tussen de hoge bomen en het mooie groen, ligt al ruim 60 jaar het Openluchttheater van het Brabantse Oosterhout. Gebouwd in de tuin van het naastgelegen kleinseminarie destijds, dat inmiddels dienstdoet als gymnasium school.
 
Jarenlang werd het Openluchttheater gebruikt en bespeeld door de paters Kapucijnen. Later en tot op de dag van vandaag, wordt het nog steeds bespeeld door de spelgroep. Het beheer van het theater valt onder de schouwburg van Oosterhout, Theater De Bussel. En van daaruit wordt het Openluchttheater vanaf dit jaar geëxploiteerd en geprogrammeerd. Kortom: een historisch theater in een nieuw jasje.
 
Een toffe uitdaging met veel nieuwe paden te bewandelen en sommige oude paden opnieuw te (ver)leggen. En daar komt genoeg bij kijken, zoals eenieder van jullie ongetwijfeld weet en mogelijk zelf heeft ervaren. 
 
Eén van de nieuwe te bewandelen paden is zoeken naar een samenwerkingsverband met de buurt- en wijkbewoners, gemeente en instellingen en verenigingen in de (nabije) omgeving. Want wat is er mooier dan die een podium te bieden in een prachtige en inspirerende omgeving. Daarnaast natuurlijk het programmeren van professionele producties en artiesten.
 
Eén van de oude, mogelijk opnieuw te (ver)leggen paden is samen met de spelgroep zoeken naar een balans voor het bespelen en gebruiken van het theater en zijn faciliteiten. Ervaringen, verhalen en tips vanuit andere theaters zijn uiteraard van harte welkom! Een mooie eerste uitwisseling van ervaringen en tips hebben we al gehad met het Zuiderparktheater in Den Haag. Waarvoor nogmaals dank!
 
Ondanks de prachtige locatie en de jarenlange geschiedenis van het Openluchttheater, weet menig Oosterhouter van het bestaan (nog) niet af. Dat is het belangrijkste nieuwe pad dat we gaan bewandelen! Ons streven is om deze zomer het publiek kennis te laten maken met ons theater en te laten genieten van de eerste producties. Met zowel lokaal, regionaal als landelijk talent.
 
Wij hebben er zin in en nodigen je graag uit. Zomaar. Op een ‘bakske’. 
Of deze zomer tijdens één van onze producties. Laat je het vooraf even weten? We zien en spreken je dan namelijk graag. Wees welkom!
 
Als nieuwkomer bij de Vereniging Openluchttheaters, zijn we nieuwsgierig naar al onze collega’s. De digitale pen geven wij dan ook graag door aan onze collega’s nóg zuidelijker: Openluchttheater Valkenburg.