Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft: Openluchttheater Mariahout

Ruim 17 jaar geleden namen mijn opa en oma mij voor het eerst mee naar Openluchttheater Mariahout. Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond om onder de hoge bomen door het theaterpark in te lopen. Het was zo’n typische zomermiddag en de zon maakte een speels vlekkenpatroon op de grond. Ik waande me verloren in een sprookje, en dat gevoel heb ik altijd gehouden wanneer ik door het theater loop.

Een totaalbeleving
Geheel verscholen tussen de grote eikenbomen is, in het centrum van het dorp, Openluchttheater Mariahout van buitenaf nauwelijks te zien. Enkel een grote, arcadische poort verraadt haar aanwezigheid. Zodra je deze binnenloopt heb je het gevoel dat je écht ergens komt. Er hangt meteen een goede, uitgelaten sfeer en dat geeft iedere voorstelling meteen iets extra’s.

Vanuit Openluchttheater Mariahout hebben we altijd al meer willen bieden dan theater alleen. We willen van iedere voorstelling een totaalbeleving maken. Zo eentje die van begin tot eind helemaal klopt. En daar voorbij. Sinds 2012 dragen we de vlag “beleef meer!”. Sindsdien zijn we die beleving nóg meer uit gaan dragen. En dat zie je overal in terug.

Altijd verrassend
Het mooie aan een openluchttheater is dat het altijd verrassend is. Je kunt er 10 keer dezelfde voorstelling zien en deze zal geen enkele keer hetzelfde zijn. De omgeving, het weer en de mensen, alles maakt deel uit van het decor en heeft daardoor invloed op de beleving van de voorstelling. Maar of je nu uitgelaten geniet van heerlijke weer, of knus bij elkaar kruipt bij minder goed weer, een voorstelling in een openluchttheater is altijd iets bijzonders.

Openluchttheater Mariahout is eigenlijk het mooist wanneer het buiten donker wordt en er door het hele theater sfeervolle verlichting aanspringt. Het is prachtig om te zien hoe dit licht speelt met het bladerdak en daar een geheel eigen voorstelling van kleuren en schaduwen opvoert. Ook de vijver voor het podium verwikkelt zich in dit samenspel met een weerspiegeling van de lichtshow die zachtjes heen en weer deint. Deze betoverende taferelen geven iedere voorstelling zoveel meer allure, en daarmee een beleving die je nergens anders zó kunt ervaren.

Beleving blijft groeien
Openluchttheater Mariahout is de afgelopen jaren flink onder handen genomen. Het theater is in 2012 heropend. Zo hebben we naast het podium een prachtig nieuw horecapaviljoen gebouwd dat helemaal past binnen het theaterpark. Daarnaast staat sinds kort een klein intiem podium waar regelmatig bandjes spelen of langspeelplaten gedraaid worden. Zo organiseren we bij bijna iedere voorstelling wel iets extra’s om ook ná de voorstelling nog even door te gaan. De afgelopen jaren zijn er steeds ‘grotere’ artiesten in het theater geweest. Om enkele voorbeelden te geven; Guus Meeuwis, Karin Bloemen, Dolf Jansen, Veldhuis & Kemper, Miss Montreal en Rowwen Hèze. Deze lijn willen we in de komende jaren voortzetten.

Met een groot team van ± 80 vrijwilligers werken we er continue aan om het theater verder te laten groeien. Ik wil hen dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet om er iedere keer weer een gezellig avondje uit neer te zetten. Stukje bij beetje wordt ons theater iedere keer weer nét iets completer, mooier en beter. Zo blijven we werken aan de beste beleving.

Geef de pen door
Slottuintheater Zeist, bedankt voor deze kans om ons prachtige theater nog eens flink in het zonnetje te zetten. Wij geven nu graag de pen door aan Openluchttheater Hoessenbosch, omdat zij een goed voorbeeld zijn van hoe je met veel vrijwilligers echt iets moois op kunt bouwen. Dit jaar hebben zij een geweldig nieuw clubgebouw opgebouwd, dat op 10 mei jongsleden geopend is.

Sarah Teurlings
PR & communicatie
Openluchttheater Mariahout