Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft – OLT Hoessenbosch Berghem

Een toneelvoorstelling tussen de ruisende bomen? Een muziekfestival waarbij de vogels vrolijk meefluiten? Of cabaret in een natuurlijk decor? En nog veel meer. Dat kan je allemaal overkomen in een openluchttheater. Een plek waar creativiteit en de natuur hand in hand gaan. En in het geval van Openluchttheater Hoessenbosch een behoorlijk vernieuwde plek.

Veel meer cultuur
De bevrijdingsrevue in 1945 vormde het begin van speelgroep Hoessenbosch. Een toneelclub die na zeventig jaar nog steeds bestaat en dit jaar haar jubileum viert. Een groot deel van die zeventig jaar werd het gelijknamige openluchttheater alleen gebruikt voor toneelvoorstellingen. Sinds een paar jaar is er in de bossen bij Berghem ook cabaret, muziek, poëzie en nog veel meer cultuur te zien. En uiteraard nog steeds toneel! Om dit alles in goede banen te leiden, is een exploitatiestichting opgericht.

Het programma van het openluchttheater wordt steeds verder uitgebouwd onder leiding van de exploitatiestichting. Deze nam vorig jaar een enorme klus op zich: een gloednieuw multifunctioneel pand realiseren. Vele vrijwilligers hebben zich ingezet om de bouw te realiseren: van vergunning tot dakpan, in elke discipline werden goede mensen ingezet die heel hard hebben gewerkt om het pand uiteindelijk te realiseren. En we zijn behoorlijk trots! Op het resultaat en de mensen die dit hebben mogelijk gemaakt.

Veel mogelijkheden
Er staat een pand waarmee de mogelijkheden van Openluchttheater Hoessenbosch aanzienlijk verhoogd zijn. Binnen is een mooie ontvangstruimte voor bezoekers. Zij kunnen hier terecht voor een drankje en bij minder goed weer kunnen optredens in bescheiden vorm binnen plaatsvinden. Hiervoor is een fraai binnenpodium gebouwd.

Liever zijn we natuurlijk buiten. Aan het pand vast is een extra podium gebouwd waarop een band prima uit de voeten kan. Wat afgezaagde bomen hebben een mooi blad gekregen en doen nu dienst als hangtafels (die bomen moesten wijken vanwege ziekte, anders waren ze blijven staan! Wij houden van cultuur, maar zeker ook van natuur!). Zo is er een fraai extra theatertje ontstaan, want natuurlijk hebben we ook ons hoofdpodium nog, met tribune die ruimte biedt aan zo’n 600 bezoekers.

Nieuwe start
In mei van dit jaar openden we ons nieuwe pand en daarmee maakten we een nieuwe start. Dat deden we uiteraard feestelijk! Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss verrichtte de openingsceremonie en er waren mooie woorden van verschillende Hoessenbosch’ers. Voordat de muziek klonk en er geborreld kon worden, nam cabaretier Mark van de Veerdonk verschillende zaken nog eens op de hak om af te sluiten met de wens om snel weer in ons openluchttheater te kunnen optreden.

We zien hem uiteraard ook weer graag in Hoessenbosch verschijnen, net als vele andere artiesten. De bouw van ons multifunctionele pand is dan misschien afgerond, maar we bouwen gestaag verder aan Hoessenbosch. Aan een steeds uitgebreider programma. Aan faciliteiten in het theater, betere bewegwijzering en aan meer bekendheid in de regio bijvoorbeeld. Een openluchttheater is namelijk nooit ‘af’ en blijft altijd in beweging. En dat is maar goed ook, want we bewegen graag mee en bewandelen daarom graag nieuwe paden.

Nu maken we ons op voor een hele bijzondere toneelproductie: de jubileumvoorstelling van speelgroep Hoessenbosch. Na zeventig jaar blijft deze groep zich ook vernieuwen. In september schotelt ze bezoekers een voorstelling vol met dans, muziek, film en spektakel voor. Daarna in oktober vieren we Halloween en in december staat er een kerstevenement op het programma. Want een openluchttheater is er niet alleen voor de zomer. En als het een beetje regent, sneeuwt, waait of vriest? Ach, dat is de charme van de openlucht.

Geef de pen door
Dank aan Sarah van Openluchttheater Mariahout voor deze kans om Hoessenbosch in de schijnwerpers te zetten. Op mijn beurt geef ik de pen graag door. Ik wierp op Openluchttheaters.nl even een blik op alle prachtige theaters en kwam uit bij Intorno Openluchttheater De Fighter uit Rotterdam. Een bijzonder theater waarvan ik, tot mijn schande, moet bekennen dat ik er nog niet eerder van heb gehoord. Via dit medium hoop ik er meer over te lezen!

Lard van de Veerdonk
Communicatie en PR
Openluchttheater Hoessenbosch