Terug naar nieuwsoverzicht

Wie schrijft, die blijft – OLT Engbergen

Openluchttheater Engbergen stelt zich voor:

Gelegen in het bos van recreatiegebied Engbergen ligt enigszins verscholen het Openluchttheater Engbergen.

                              

In de jaren vijftig van de vorige eeuw, werd door het toenmalige oranjecomité van Gendringen het idee geopperd om in het Engbergse bos een mogelijkheid te creëren voor bijvoorbeeld een zanguitvoering of een toneelstuk.
Doordat dit gedeelte van Engbergen reeds de vorm van een kuil had, was dit erg praktisch om toeschouwers een plaats te bieden bij een uitvoering. Dit is de basis geweest voor de zangvereniging “Eendracht”. Een dertigtal zangers hebben eerst met succes proeven genomen. Meerdere middagen werd daar gezongen tot vreugde van velen.
Zo besloot het oranjecomité om zitplaatsen en een speelvloer in de kuil te bouwen. Om fondsen te werven werden onder andere aandelen verkocht. Kopers van deze aandelen hadden dan toegang tot de latere voorstellingen in het theater. In 1957 werd met de bouw gestart. Het was een project dat onder leiding stond van aannemer Duking uit Gendringen. Een oude oorlogstank werd verkocht om als startkapitaal voor de bouw te dienen. 
Aan de bouw van het openluchttheater werd met talloze vrijwilligers uit de gemeente gewerkt die avond aan avond en ’s zaterdags hebben gegraven, beton gestort en gemetseld aan de 18 zit ringen rondom het theater. Halverwege de bouw kwam er ook hulp van de toenmalige ambachtsschool uit Ulft. De leerlingen onder leiding van leraar H. Peters konden als stageproject nu ook overdag aan het openluchttheater werken. Op 27 Juli 1958 was het theater klaar.De opening werd verricht door de toenmalige burgemeester Cramwinkel en gevierd met een optreden van het koor “Jung Wien” uit Oostenrijk. 

Na de opening werd er door de vrijwilligers en de leerlingen nog aan de toren verder gewerkt. Het gemeentewapen dat in de gevel van de toren is ingemetseld is een leerlingenwerkstuk van de examenklas. 
De toren deed dienst als toilet en waterleiding voor het toilet. In de toren zat een watertank, deze voorzag de toiletten van waterdruk. De watertank werd regelmatig bijgevuld. Nu doet de toren dienst als kassa en wordt het gebruikt voor de belichting van de tribunes en speelvloer. 

Het gebouw in het openluchttheater waar de kleedkamers en de foyer is gehuisvest is later gebouwd.

In 2018 bestaat het Openluchttheater Engbergen dus 60 jaar. Door de diverse vrijwilligers wordt er al hard aan gewerkt om dit jubileumjaar vorm te geven.

5 jaar geleden is een nieuw bestuur en vrijwilligersgroep aangetreden. Met bijna geen cent meer in kas en een theater welke hoog nodig toe was aan een grote opknapbeurt, was het dus wel even slikken voor deze groep.
Mede dankzij de steun van de gemeente, Rabobank en Prins Bernhardfonds en door de grote inzet van de nieuwe groep vrijwilligers is het theater en het theatergebouw weer helemaal opgeknapt.

In 2016 is een grote wens in vervulling gegaan en is er een chute gekomen die het hele theater overspant.  


Bij het laatste optreden van 2016 is het doek officieel in gebruik gesteld door wethouder Van de Wardt.
De chute wordt ook gebruikt, om tijdens optredens lichteffecten erop te tonen.

Artiesten en publiek roemen goede akoestiek in ons theater en de mooie ligging in het bos.

Dit jaar is de website van het theater helemaal vernieuwd en zijn we ook meer gaan inzetten op het promoten van de diverse optredens en het theater via Social Media.

Naast de voorstellingen die door de Stichting worden georganiseerd, wordt het theater ook gebruikt door andere partijen om voorstellingen te geven.

Dit jaar voor de 4de keer is het begin van het seizoen voor Amfipop. Het kleine en intieme popfestival valt erg in de smaak bij het publiek en wordt georganiseerd door Dick Smits en Joke Seinen uit Breedenbroek in samenwerking met de Stichting Openluchttheater Engbergen.

Een verder hoogtepunt van het afgelopen seizoen was het optreden van The Bruce Band waarbij het theater goed bezet was. De band speelde aan een stuk door zonder pauze, en betrok het publiek ook bij hun optreden.

Dit jaar was ook de eerste editie van de Schlagernacht Engbergen. In samenwerking met 2 externe organisatoren was het een avond vol Duitstalige muziek. Deze avond was zeer goed bezocht door het publiek en viel ontzettend in smaak. Er werd niet alleen voor het publiek gezongen maar ook tussen het publiek. Het publiek genoot met volle teugen.


Door het succes van deze avond is meteen besloten om ook in 2018 weer een Schlagernacht Engbergen te organiseren. Hiermee wordt ook een ander publiek aangeboord, dan die normaal ons theater bezoekt.

Naast het bezoeken van de optredens wordt het theater ook gebruikt door mensen die iets willen organiseren. Ook verenigingen maken graag gebruik van het gebouw voor het organiseren van een (jeugd)kamp etc. Onder meer het Amsterdams Jeugd Theater School maakt ieder jaar gebruik van ons theater voor een zomertheaterkamp.

Naast de inkomsten uit de entree en consumpties tijdens de optredens en de verhuur van het gebouw, hebben we door onze donateurs en sponsoren een belangrijke bron van inkomsten. Hierdoor kunnen we de entreeprijzen ook nog relatief laag houden bij de voorstellingen.

Sinds 3 jaar wordt er samen met de ondernemers en andere gebruikers van
het recreatiegebied Engbergen in november de Winterfair Engbergen in Lichterlaaie georganiseerd.
Dit is een wandeltocht van ongeveer 2 kilometer lengte die door het sfeervol verlichte gebied voert. Langs de route staan diverse stands van verschillende ondernemers en fraaie objecten. In 2016 werd dit 2-daags evenement door zo’n 10.000 bezoekers bezocht. Ieder jaar kent de Winterfair weer een ander thema. De editie van 2017 werd op 10 en 11 november 2017 gehouden en stond in het teken van Winter Wonderland en Er was eens…

Voor het eerst werd dit jaar voor de Winterfair een entree gevraagd. Dit was noodzakelijk om de gestegen kosten van de aanleg van verlichting etc. te dekken. Vooraf toch enigszins bevreesd, of we hierdoor minder publiek zouden trekken. Gelukkig was het tegendeel het geval. Het publiek stroomde in grote getale toe en we werden overladen met complimenten.

                                 

     

Geef de pen door
Dank aan OPENLUCHTTHEATERS.NL voor deze kans om Openluchttheater Engbergen in de schijnwerpers te zetten. Wij geven de digitale pen graag door aan Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther.