Terug naar nieuwsoverzicht

WEER RECORD AANTAL BEZOEKERS IN 2023

Het einde van seizoen ’23 wordt door Openluchttheaters.nl wederom gevierd met een recordaantal van 654.879 bezoekers! Bijna 30% meer dan 2022 (504.772 bezoekers). In totaal werden er afgelopen seizoen bij de aangesloten leden 1.112 voorstellingen gespeeld. Het aantal voorstellingen is in 10 jaar tijd verdubbeld en het aantal bezoekers is zelfs meer dan verdubbeld.

Deze groei van OPENLUCHTTHEATERS.nl weerspiegelt niet alleen een gedeelde passie voor cultuur en entertainment, maar brengt ook het groeiende belang van openluchttheaterervaringen in de Nederlandse samenleving aan het licht. Daarom vertegenwoordigt dit record meer dan enkel een statistiek. Het is ook een afspiegeling van de groeiende populariteit en diversiteit, die de openluchttheaters te bieden hebben. Een feest van cultuur, verbondenheid en buitengewone ervaringen!

Grafiek: trend in bezoekersaantallen afgelopen 10 jaar.

Meeste bezoekers bij muziek en toneel
Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, trekken muziekconcerten de meeste bezoekers en groeit dit aantal jaarlijks nog. In afwijking op de trend van afgelopen 10 jaar, gaf de categorie toneel/musical in 2023 een grote groei te zien. Het aantal bezoekers verdubbelde zelfs ten opzichte van 2022. Deze groei is voor een groot deel te danken aan het succesvolle spektakelstuk ‘Het was Zondag in het Zuiden’ in Openluchttheater De Doolhof (Tegelen). Deze musical over het hoogwater in Limburg op de muziek van Rowwen Hèze trok maar liefst 65.000 bezoekers en is ook in 2024 in Tegelen te zien.
Op grote afstand van concerten en toneel/musical volgen de bezoekers van jeugdvoorstellingen, cabaret en dance evenementen. Allemaal schommelen die rond 5%. De restgroep heeft de openluchttheaters bezocht voor film, wintervoorstellingen of valt in de categorie overige.

Veel voorstellingen van vaste speelgroepen in openluchttheaters.

Tabel: informatie over voorstellingen afgelopen 3 jaar.

Als we naar het aantal voorstellingen kijken, dan zien we dat het aantal wat lager is dan afgelopen twee jaren, maar dat het aandeel van voorstellingen van groepen, die vast aan een openluchttheater verbonden zijn, iets is opgelopen naar ongeveer 30%. Het aandeel amateurvoorstellingen bedroeg 29% tegenover 71% voorstellingen door professionele groepen.

Het aantal afgelastingen en verschuivingen ten opzichte van de oorspronkelijk geplande voorstellingen was dit jaar teruggebracht naar respectievelijk 3 en 1,5%. Een deel hiervan wordt veroorzaakt door (te) slecht weer, maar ook andere redenen zoals bijvoorbeeld ziekte van een artiest kunnen hier debet aan zijn.