Terug naar nieuwsoverzicht

Voordekunst – Hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

Stel dat u heel graag wilt dat er een bepaald cultureel project wordt gerealiseerd, omdat u òf de initiatiefnemer bent òf omdat u het desbetreffende project een warm hart toedraagt. En stel dat de financiële middelen van de initiatiefnemer ontoereikend zijn om het beoogde project te realiseren, maar er vast wel donateurs zijn die bereid zijn om een financiële bijdrage te leveren. In dat geval kan Stichting Voordekunst bemiddelen bij het opzetten van een succesvolle crowdfundingscampagne.

Missie en Visie
Stichting Voordekunst is een positieve beweging die erop is gericht om culturele projecten te realiseren, vanuit de basisgedachte dat kunst door een groter publiek als een essentieel onderdeel van de samenleving moet worden gezien. Om dit doel te bereiken, worden twee wegen bewandeld:

  1. Voordekunst stimuleert het ondernemerschap bij creatieve initiatiefnemers, culturele instellingen en kunstenaars door  hen tips, advies(trajecten), coaching en workshops te bieden op het gebied van crowdfundingcampagnes.  Op deze wijze kan Voordekunst u en uw achterban helpen bij het vinden van publiek en geld ten behoeve van een creatief cultureel project. En inmiddels is gebleken dat 80 % van de campagnes via Voordekunst slaagt; het hoogste slagingspercentages van alle crowdfundingplatforms.
  2. Voordekunst wil het maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur vergroten door het voor de mensen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken om als donateur aan campagnes bij te dragen. Door te doneren op voordekunst.nl maakt u namelijk als donateur mooie projecten mogelijk en door dit samen met anderen te doen, wordt  kunst van iedereen.
    Alle campagnes staan overigens op de website www.voordekunst.nl vermeld, zodat donateurs via deze website direct en gemakkelijk aan het project van hun eigen keuze kunnen bijdragen. Met kleine en grote donaties van particulieren en bedrijven is sinds de oprichting in 2010 al € 15.589.719,- gedoneerd en zijn er al 2676 projecten succesvol financieel afgerond (stand september 2017).
    Een voorbeeld: het Amsterdamse Bostheater haalde op deze wijze succesvol € 6575,- op voor een rugleuning in hun openluchttheater.


Monique Busman haalde via Voordekunst
€ 78,840 op voor een film met Michiel van Erp.
Foto: Catharina Gerritsen

Diensten die Voordekunst verleent

  • Persoonlijk advies 
    Iedereen die een project aanmeldt, krijgt persoonlijke feedback. Voordekunst adviseert namelijk alle bedenkers / initiatiefnemers van een project persoonlijk of de hoogte van het benodigde bedrag realistisch is, of het project zich leent voor crowdfunding en informeert de betreffende maker wat er zoal bij een succesvolle campagne komt kijken.
  • Kickoff Crowdfunding
    Maandelijks organiseert Voordekunst de Kickoff Crowdfunding voor de bedenkers / initiatiefnemers van een project die een crowdfundingcampagne overwegen. Hier leert u welke projecten zich voor crowdfunding lenen en wat de uitdagingen daarbij zijn.
    U krijgt handige tips, onderzoekt wat de best practices zijn en werkt met Voordekunst samen aan de opzet van uw eigen crowdfundingproject. Kosten€ 25,00 (incl. BTW)
  • Spreekuren
    Heeft u een concreet idee waarvoor u wilt crowdfunden? Of wilt u meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Kom dan naar een spreekuur (in Amsterdam). 
    In een half uur tijd neemt Voordekunst één-op-één uw project met u door, geeft    advies en beantwoordt eventuele vragen. Kosten: € 28,50 (incl. BTW)
  • Workshop Succesvol jouw publiek bereiken 
    Een crowdfundingactie betekent campagne voeren en hard werken om zoveel mogelijk de juiste mensen te bereiken. Goed voorbereiden en strategisch te werk gaan, is    hierbij van groot belang. In deze workshop maakt u een handig schema: wanneer u          wie gaat bereiken, hoe u dat gaat doen en via welk medium. Kosten: € 40,00 (incl. BTW) 

Verder organiseert Voordekunst workshops en spreekuren op veel plekken in het land. Vaak op uitnodiging van organisaties (belangenverenigingen, scholen, instellingen) die hun achterban op de mogelijkheden van crowdfunding willen wijzen, of in samenwerking met fondsen en overheden. Ook u kunt Voordekunst inhuren voor het geven van een presentatie of workshop, of het houden van spreekuren. Een combinatie is ook mogelijk. 

Speciaal adviestraject
Voor instellingen en organisaties met een ambitieus projectplan (> € 15.000), heeft Voordekunst een speciaal adviestraject ontwikkeld. In dit begeleidingstraject is er speciale aandacht voor het interne draagvlak en het opzetten van een effectief communicatieplan.

 

Grafisch ontwerper Ruben Steeman deed een succesvolle
campagne op voordekunst.nl.  Foto: Catharina Gerritsen

Wat is de gang van zaken?
Om als initiatiefnemer / projectmaker een crowdfundingscampagne te starten met behulp van Voordekunst, zijn de volgende  drie stappen nodig: 

Stap 1. Aanmelden
U beschrijft kort uw beoogde crowdfundingcampagne. Voordekunst bekijkt vervolgens of het plan realistisch is en of het wel binnen de organisatie van Voordekunst past. Binnen twee werkdagen krijgt u daarop een reactie.

Stap 2. Pagina vullen
Als aan voornoemde voorwaarden is voldaan, gaat u met uw campagne op de site van Voordekunst ( www.voordekunst.nl)  online met een video, eventuele tegenprestaties en een wervende tekst. Hierbij wordt u geadviseerd door een contactpersoon van Voordekunst.
(De tegenprestatie (niet verplicht) bestaat uit een (kleine) beloning, die u de  donateur in het vooruitzicht stelt; bijvoorbeeld een lekkere taart, een gesigneerde CD, een vrijkaart, et cetera.)
Wat de kosten betreft: vooraf  dient u een bijdrage van €100,00 (exclusief BTW) te leveren. Daar bovenop betaalt u – alleen na een succesvolle campagne – slechts 7% over het totaal gedoneerde bedrag (exclusief BTW).

Stap 3. Starten
Zodra u en uw campagne er helemaal klaar voor zijn, zet u uw project met 1 klik online. Vanaf dan kan er gedoneerd worden! Voordekunst  neemt vervolgens de financiële afhandeling van de crowdfundingcampagne voor hun rekening. Bij het succesvol afsluiten van een campagne krijgt u een handig overzicht met alle donateurs, de tegenprestaties die ze hebben gekozen en hun e-mailadressen. En, niet onbelangrijkuw donateurs betalen géén transactiekosten.

Partners
Verder heeft Voordekunst een aantal partners die bij de door hen geselecteerde projecten een inleg van gemiddeld 25% van het doelbedrag doneren, op voorwaarde dat de maker er in slaagt het restant via de crowd op te halen. Deze partners zijn: het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 1818, VSBfonds, Bankgiro Loterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Gelderland, provincie Limburg, Cultuurfonds Almere en het Mondriaan Fonds.
De bijdrage kan oplopen tot wel 10.000 euro. Als aanvrager hoeft u niets extra’s te doen om hiervoor in aanmerking te komen, want dat wordt door Voordekunst geregeld.  

Ziarah Janssen haalde samen met haar broer € 2260,- op
via Voordekunst. 
Foto: Jordi Huisman
 

Hoe word ik donateur?
Zoals gezegd, kunt u zelf een campagne starten, maar u kunt ook een zelf gekozen campagne via Voordekunst steunen als donateur.
Op www.voordekunst.nl  vindt u alle projecten die u kunt steunen én wat u daarvoor in ruil krijgt voor welk gedoneerd bedrag. U kunt  elk gewenst bedrag doneren vanaf € 10. Op de projectpagina kiest u het bedrag dat u wilt doneren en (eventueel) de gewenste tegenprestatie. Uw betaling op een Stichting Derdengelden rekening gebeurt in een veilige omgeving via iDEAL, creditcard of PayPal. Wilt u in natura een bijdrage leveren? Ook dat kan. Neem hiervoor contact op met Voordekunst.

Wat gebeurt er met de donatie?
Pas wanneer een project binnen de gestelde termijn 100% of meer van het doelbedrag heeft bereikt, wordt het geld overgemaakt naar de projectmaker. Als het project de doelstelling niet heeft bereikt (100 %), maar wél meer dan 80%, dan krijgt u als donateur een aangepast plan toegestuurd. Als u daarmee akkoord gaat en een donatie nog steeds ziet zitten, dan blijft uw bedrag staan. Zo niet, dan kun uw de donatie intrekken. Als een project minder dan 80% van het doelbedrag behaalt, krijgen alle donateurs daarvan bericht en worden alle donaties binnen vijf werkdagen geretourneerd. Het project wordt dan helaas niet gerealiseerd.

Bron: www.voordekunst.nl