Terug naar nieuwsoverzicht

Sfeerverslag Jaardag 2017

Jaardag OPENLUCHTTHEATERS.NL buitengewoon geslaagd 

Het mooie openluchttheater in Eibergen was het decor van de Jaardag van OPENLUCHTTHEATERS.NL (Vereniging Nederlandse Openluchttheaters). Oude tradities en officiële momenten worden afgewisseld met nieuwe initiatieven en interessante gesprekken. Een leuke en leerzame dag voor alle theaters.

Innovatie staat dit jaar centraal tijdens de jaardag. Er was dan ook geen beter moment dan deze dag om de Epidaurus-prijs te introduceren. Dit is een prijs voor het meest innovatieve openluchttheater. De leden mochten zelf stemmen na een korte pitch van de deelnemende openluchttheaters. Goois Openluchttheater Eemnes, Natuurtheater De Kersouwe, Openluchttheater Eibergen en Openluchttheater Valkenburg. Uiteindelijk werd Openluchttheater Eibergen gekozen als meest innovatief. Zij maakten met een laag budget multifunctionele jute sfeerschermen. Deze worden voornamelijk gebruikt om het theater ‘te verkleinen’ om voorstellingen intiemer te kunnen maken. Dit bewijst dat innovatie niet per se heel ingewikkeld hoeft te zijn. Maar het laat bovendien zien dat openluchttheaters met weinig financiële middelen kunnen zorgen voor een unieke beleving voor het publiek. Dat is de kracht van theater in de openlucht.

Ledenvergadering 
De jaarlijks georganiseerde dag kent een traditiegetrouw officieel gedeelte. Het bestuur verantwoordt de gemaakte keuzes en de leden hebben inspraak in verschillende beslissingen. Bestuursleden van verschillende openluchttheaters laten hun stem gelden en discussiëren over uiteenlopende thema’s. Tijdens het vragenrondje aan het einde van de vergadering ontstaan er al gesprekken tussen grote en kleine theaters. Lastige onderwerpen zoals online ticketsystemen, maar ook de grote van bierfusten en deals met de bierleverancier worden uitvoerig besproken.

Saamhorigheid
Het uitwisselen van ideeën en manieren om problemen op te lossen vormt een rode draad door de dag. Na het officiële gedeelte is er tijd om op een rustige en ontspannen manier met elkaar in gesprek te gaan. Verschillende bedrijven bieden openluchttheaters hun producten en voorstellingen aan op een markt. Een uitgelezen moment om inspiratie op te doen voor het nieuwe seizoen. Het bijzondere aan deze markt is dat alle soorten en maten theater samen komen. Zo leren zij van elkaar en zien elkaar groeien. Dat zorgt voor een saamhorigheidsgevoel.

  

  

Een rondleiding door het vernieuwde openluchttheater van Eibergen zorgt voor een lekkere frisse neus. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Het theater is vanuit een bijna faillissement opgeklommen tot een van de grotere openluchttheaters van Nederland. Zij hebben met weinig budget en hele hoop vrijwilligers heel hard gewerkt om het theater nieuw leven in te blazen. Dat uit zich in originele ideeën en oplossingen. De bestuursleden van de aanwezige theaters bewonderde het theater en bespraken de mogelijkheden een aantal ideeën naar hun eigen theater te halen.

  

  

Seminar openluchttheater online
De bestuursleden van de theaters worden nog eens extra aan het denken gezet over de toekomst van hun theater door een presentatie van Marenna van Reijssen, Monique van der Berg en Manon van Gaal over het openluchttheater online. Zij gaven tips en trucs over het social media gebruik van openluchttheaters. De belangrijkste uitkomst: Het moet veel en snel, maar wel met belangrijke informatie en op een gepaste manier. Dit was handig voor veel theaters omdat de ontwikkelingen op dit gebied razend snel gaan en het belangrijk is dat bestuursleden op de hoogte te zijn van de online mogelijkheden.

  

Na deze gezellige en leerzame dag gaan alle openluchttheaters vol goede moed het nieuwe seizoen tegemoet. 

Sfeerverslag door Linda Bak