Terug naar nieuwsoverzicht

Record aantal bezoekers in openluchttheaters

Ruim een half miljoen bezoekers werden afgelopen jaar verwelkomd in de Nederlandse openluchttheaters. Dit aantal is zelfs 8% hoger dan in 2019, het laatste jaar dat er nog geen sprake was van corona. Hiermee hebben in 2022 de bezoekers van de openluchttheaters de weg naar het theater weer teruggevonden en lijkt de angst voor corona in openluchttheaters vrijwel verdwenen.
Ongeveer de helft van de bezoekers bezocht een muziekvoorstelling. Toneel en jeugdvoorstellingen blijven een substantieel deel van de bezoekers van openluchttheaters trekken. De afgelopen vijf jaar vinden ook de bezoekers van cabaret en dancefestivals in toenemende mate hun weg naar de openluchttheaters. Zie ook de trends van afgelopen 10 jaar zichtbaar in onderstaande grafiek.


Bron: Openluchttheaters.nl / Vereniging Nederlandse Openluchttheaters

Het programma-aanbod van 2022 bevatte ook nog voorstellingen, die al gepland en verkocht waren in 2020 maar als gevolg van corona uiteindelijk doorgeschoven zijn naar 2022. Deze aanhaalslag leidde er ook toe dat het aantal aangeboden voorstellingen in 2022 ongekend hoog was. De 40 theaters van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters hadden dit seizoen meer dan 1200 voorstellingen gepland.
OPENLUCHTTHEATRERS.NL verwacht dat opgaande lijn in aantallen bezoekers en voorstellingen zich komende jaren verder doorzet.