Terug naar nieuwsoverzicht

Op bezoek in het Shakespearetheater Diever…

Secretaris van OPENLUCHTTHEATERS.NL, Rosalie van Loon, bracht zaterdag 14 juli een bezoek het Shakespearetheater Diever. De voorstelling, de op een na laatste try-out, van King Lear was ’s avonds, maar Rosalie was er al ’s middags om het theater, medewerkers en acteurs te verkennen. Een verslag van haar bezoek.

Ontmoeting 
Ik ontmoette Jeroen van Loon, de nar in King Lear. Op verzoek van regisseur Jack Nieborg heeft Geert Pepping, secretaris van OLT Diever, de vereniging voor kleine mensen benaderd om te vragen of er iemand was die mee wilde doen. Jeroen komt er voor uit Den Haag. Gezien de afstand en om het reizen te beperken maakt hij gebruik van het gastenverblijf in het gebouw bij het theater. Hij speelde ’s avonds een leuke rol.

Middag
Die middag had ik ook de mogelijkheid om rond te kijken in het theater en het decor te bewonderen. En, om foto’s te maken want tijdens de voorstelling mag dat niet. Tijdens mijn rondgang kwam ik Jack Nieborg, de regisseur met veel creatieve talenten, tegen en hij bood aan om na de voorstelling ook het Globetheater te bekijken. 

                             

                          

Avond
We waren om 20.00 uur bij het theater en toen stonden er al meer dan 100 man voor de poort te wachten. De voorstelling was uitverkocht en begon om 21 uur tot ongeveer 23.30 uur, met tussendoor een pauze. In de pauze werd worst verkocht die gretig aftrek vond. Ik zag het verkenners doen, dus ik denk dat zij de catering in de pauze regelen.  Na afloop werd de catering gedaan door het theater zelf. Overigens waren er ook mensen die met hun wijn en drankjes het theater binnenkwamen. Dat mag allemaal. Na afloop gesproken met Geert Pepping, secretaris, en Jack Nieborg over de voorstelling. 

Het verhaal
King Lear verdeeld zijn koninkrijk onder zijn drie dochters. Maar omdat de jongste een verkeerd antwoord geeft op de vraag of zij van hem houdt, krijgt ze niks en wordt ze uitgehuwelijkt aan de koning van Frankrijk. De andere twee dochters krijgen ieder de helft. De koning is gek en is verward, je zou nu zeggen dement, maar hij komt erachter dat hij een foute beslissing heeft gemaakt. Te laat, er sterven veel mensen. Bij zijn beste vriend worden bijvoorbeeld zijn ogen uitgestoken. De dochters worden alle drie vermoord. Een tragedie, maar door woordgrapjes ook met humor.

                          

                          

Het theater
Het Shakespearetheater heeft een prachtig gebouw voor catering, repetities e.d., gebouwd met subsidie van de provincie. Het Globetheater, nagebouwd van het origineel in Engeland, is cadeau gedaan door de provincie. Ik mocht ’s avonds een kijkje nemen in hun Globetheater. Prachtig theater, ideaal voor voorstellingen in het najaar.

                             

Stratford
Geert Pepping vertelde me ook nog dat hij met een groep van acteurs en productiemedewerkers naar Stratford is geweest. Home en stad van Shakespeare. Ze hebben daar ooit ook gespeeld (in het Nederlands) en hebben zelfs de Shakespeare vlag gekregen. Een bijzonder item.

Met het magazine over de bouw van het globetheater in de hand ging ik weer naar huis. Het was een mooie dag in Diever…heel hartelijk dank!
Rosalie van Loon, secretaris OPENLUCHTTHEATERS.NL