Terug naar nieuwsoverzicht

Onze leden, hun websites en corona

Onlangs vernam schrijver dezes [FW] dat twee van onze leden (openluchttheaters) speciale, alternatieve activiteiten op hun website ontplooiden om in deze corona-tijd toch enige vorm van contact met hun bezoekers te onderhouden; al was het maar in digitale vorm en dus op afstand.
Dit roept vanzelfsprekend de vraag op of ook andere leden  alternatieve  activiteiten of andere relevante mededelingen op hun website hebben gezet. Derhalve hebben we alle websites van onze leden bezocht (slechts een klein aantal openluchttheaters heeft geen eigen website, maar dit terzijde) en de resultaten daarvan  zijn als volgt.

Aandacht voor de corona-gevolgen

Ongeveer 50 % van onze leden besteedt op hun website – in de vorm van mededelingen – aandacht aan de gevolgen van de corona-crisis voor hun theater. Inhoudelijk lopen deze mededelingen nogal uiteen: van een korte zakelijke mededeling dat dit seizoen alle voorstellingen geannuleerd zijn, tot een opsomming van allerlei nuttige informatie, zoals o.a.

  • een herziene update van de programmering. Betrekkelijk veel leden geven op hun website bijvoorbeeld aan dat ze zoveel mogelijk de huidige programmering naar het volgende seizoen willen doorschuiven, hetgeen best een lastige en tijdrovende procedure kan zijn.
  • informatie over reeds gekochte tickets, zoals het eigen beleid daaromtrent en een  verwijzing naar de nuttige website: www. bewaarjeticket.nl.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de leden hun bezoekers via de sociale media allerlei informatie verschaffen, zoals op Facebook en in nieuwsbrieven, maar daar hebben we helaas geen zicht op.

Aankondigingen van alternatieve activiteiten via de website

Zoals gezegd, zijn er onder onze leden in eerste instantie twee openluchttheaters die alternatieve activiteiten op hun website hebben gezet. Dit zijn Natuurtheater De Kersouwe en Openluchttheater Eibergen. Daar kunnen we nu ook Openluchttheater Cabrio te Soest aan toevoegen.

Natuurtheater De Kersouwe

De inwoners van HaDee (Heeswijk-Dinther)  kregen onlangs de gelegenheid om – via een speciale website – een top vijf, een verzoekplaat of een plaat met een verhaal in te dienen, mits deze op vinyl staat.  Tevens konden de indieners daarbij aangeven aan welke persoon of personen ze de ingediende muzikale nummers zouden willen opdragen om hen een hart onder de riem te steken.

 

Uit die ingediende verzoeken werd zo eerlijk mogelijk een lijst van singles samengesteld, die de naam meekreeg van HaDee Vinyl Top40 live. Op zondag 17 mei werd  deze allereerste Vinyl Top40 – uiteraard zonder publiek erbij – vanuit natuurtheater De Kersouwe gepresenteerd door de heren en dames van ‘Verdraaid Vinyl’ en ‘Vinyl 45’. Tijdens deze presentatie – die live te volgen was via de website van De Kersouwe – rouleerden onder in het beeld de namen van diegenen voor wie de muzikale boodschap werd  bedoeld en van wie deze afkomstig was

Openluchttheater Eibergen

Dit theater geeft op hun website adequate, actuele informatie aangaande de consequenties van de corona-crisis. Maar niet alleen dat: tevens  staan op hun website 25 korte, mooie video’s van allerlei artiesten die in het (overigens lege) theater optreden (zie: de filmpjes onder de naam Buitengewoon Podium op https://www.openluchttheatereibergen.nl/Video).  Deze video’s zijn zonder meer een sympathiek gebaar naar de bezoekers en andere belangstellenden.

Openluchttheater Cabrio te Soest

Op de site van dit theater staat onder andere:
Veel basisscholen buigen zich over het vraagstuk hoe ze de afscheidsavond van hun groep 8 leerlingen, met de huidige beperkingen, vorm kunnen geven. Aula’s zijn te klein en de capaciteit van andere zalen in Soest vaak ook om alle ouders te kunnen verwelkomen.
Het openluchttheater van Soest leent zich bij uitstek om ook met de maatregelen die nodig zijn in de anderhalve meter samenleving een musical of vergelijkbaar schoolevenement te faciliteren. Daarom stelt Cabrio zijn grote podium gratis ter beschikking aan de Soester basisscholen. De scholen kunnen hierbij ook gebruik maken van de technische faciliteiten zoals geluid en licht.
Elf  basisscholen hebben er inmiddels al voor gekozen om op het aanbod van Cabrio in te gaan! Deze bijzondere afscheidsbijeenkomsten vinden plaats van 6 tot 16 juli.

Verder vermeldt OLT Cabrio nog op hun website dat ze aan ‘het brainstormen’ zijn over andere initiatieven.

Tot zover de resultaten van onze zoektocht.

Zoals gezegd, hebben we alleen de websites bekeken om te zien welke alternatieve activiteiten onze leden ontplooien en welke aandacht zij aan de corona-crisis besteden. Het is natuurlijk ook mogelijk dat onze leden via andere media hun bezoekers op alternatieve activiteiten en dergelijke hebben gewezen, want, zoals bekend, zijn er meerdere wegen die naar de openluchttheaters leiden.

Enquête

Onlangs is een enquête naar onze leden uitgegaan. Hierin werd de leden onder andere gevraagd of zij ook alternatieve activiteiten hebben opgezet voor het publiek en de gemeenschap. De volgende openluchttheaters gaven in het kort aan dat ze daarmee bezig waren:

  • OLT Elsrijk in Amstelveen
  • OLT Caprera in Bloemendaal
  • OLT Universiteit Twente
  • OLT Valkenburg
  • Zuiderparktheater Den Haag

Inhoudelijk en/of  concreet valt daar, op grond van hun websites, (nog) weinig of niets over te zeggen.

Tot slot

  • mocht u een goede tip of advies voor de andere openluchttheaters hebben aangaande de corona-crisis, stuur deze dan alstublieft naar ons op. Wij zorgen er dan wel voor dat deze informatie bij de andere leden terecht komt.
  • raadpleeg andere theaters of  het bestuur van onze vereniging als u met een probleem zit te worstelen, waar u niet goed uit komt. Twee weten immers meer dan één, maar blijf niet alléén tobben!
  • ter bemoediging kunnen we u nog mededelen dat  onze voorzitter, Henk Voets, momenteel contacten met de landelijke overheid onderhoudt om de belangen van de leden te behartigen.
  • uiteraard wensen wij u in deze onzekere, moeilijke tijd veel succes, sterkte en wijsheid toe!