Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw lid van OPENLUCHTTHEATERS.NL

Openluchttheater Oosterhout is toegetreden als aspirant-lid van OPENLUCHTTHEATERS.NL. 

Het theater aan het Paterserf is in 1956 aangelegd door de paters Kapucijnen in de tuin van hun kleinseminarie. De seminaristen hebben er gespeeld tot 1967. Enkele jaren verzorgden leerlingen van het St-Oelbertgymnasium en het Mgr. Frenckencollege de voorstellingen. En sinds 1971 is de Openluchtspelgroep “Oosterhout” de vaste bespeler. Zij heeft jarenlang twee producties per jaar verzorgd: één voor de jeugd en één voor een volwassen publiek. In de jeugdvoorstellingen speelden jongeren voor jongeren, maar ook heel wat volwassenen hebben genoten van deze middagproducties. Keer op keer kreeg Oosterhout de provinciale Anton Huijbersprijs voor de beste provinciale jeugdproductie in de openlucht. Jammer genoeg speelt men sinds enkele jaren geen aparte jeugdvoorstelling meer. Misschien in de toekomst?

Bij de avondvoorstellingen liet iedere regisseur zijn eigen wijs klinken: onder Eddie Vaes vertolkte de groep prachtige drama’s van grote Russische toneelschrijvers. Onder Dirk Lavrysen kwamen klassiekers opnieuw tot leven. Onder Koen Schyvens vibreerde het hele theater tot in de wortels van de bomen. Deze drie regisseurs van Belgische origine hebben meer dan een dozijn voorstellingen geregisseerd, allemaal van hoge kwaliteit. Daarnaast hebben regisseurs vanuit de groep zelf komedies en tragedies van Shakespeare tot Brecht en van Tsjechov tot Jarry voor het voetlicht gebracht.

Fameus is de groep vormgevers in Oosterhout. De decorploeg weet ieder jaar weer het intieme theater om te toveren in een theaterparadijs. Het experiment wordt daarbij niet geschuwd. Ooit speelde men “Ghetto” van Sobol op de publiekstribune, terwijl het publiek op de speelvloer zat. En onlangs hebben de gelukkigen met een plaats op de uitverkochte noodtribunes ademloos toegekeken hoe “Festen” gespeeld werd op de trappen achter de “eigenlijke” speelvloer.