Terug naar nieuwsoverzicht

Meetexpeditie naar Griekse theaters

Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven wordt door studenten een unieke meetexpeditie naar verschillende Oud-Griekse theaters voorbereid. De expeditie zal in het voorjaar van 2015 plaatsvinden met als doel de akoestische geheimen van deze theaters te achterhalen.
De basis van de moderne theaters die we kennen is terug te leiden naar de eerste theaters die de Oude Grieken bouwden vanaf ongeveer 500 voor Christus. Hoewel deze theaters veelal worden geroemd om hun uitstekende akoestische eigenschappen, is hiervoor slechts een geringe wetenschappelijke onderbouwing.
Dit is de aanleiding voor deze jonge onderzoekers in opleiding, om een meetexpeditie op te zetten met als doel hier met een gedegen onderzoek duidelijkheid in te verschaffen. De studie Building Physics & Services aan de Technische Universiteit Eindhoven biedt ondersteuning van verschillende experts op hetgebied van akoestiek en (bouw)-fysica.

HET ONDERZOEK
In de loop der jaren is veel onderzoek verricht naar de akoestiek van Griekse theaters.
Voor zover bekend is nog nooit eerder een meerkanaals simultane meting uitgevoerd onder verschillende buitencondities.
Een vernieuwende meettechniek stelt de studenten in staat om in korte tijd een volledig beeld te krijgen van de akoestiek.
Hierdoor is het ook mogelijk bouwfysisch breed inzicht te krijgen in de invloed van meteorologische effecten op de geluidsoverdracht. Deze techniek werd al eerder succesvol uitgevoerd bij het Architectural Acoustics evenement tijdens de Dutch Design Week 2014.
Het doel is om 3 Griekse theaters akoestisch in kaart te brengen.Tevens zal, als voorbereiding op de expeditie, op eigen bodem de akoestiek van het Lichtenberg openlucht theater te Weert worden onderzocht.

SPONSORING
U kunt dit projecten financieel steunen. Als sponsor van dit unieke project geniet u, buiten het feit dat u dit onderzoek mede mogelijk maakt, een aantal voordelen. De volgende sponsormogelijkheden zijn beschikbaar (zie ook brochure_sponsoren_ancient acoustics.pdf):

Uiteraard ontvangen allen die bijdragen aan dit onderzoek de onderzoeksreportage. Andere vormen van sponsoring zijn in overleg mogelijk.

CONTACT
Wilt u individueel of met uw bedrijf bijdragen aan dit unieke onderzoek? Neem voor meer informatie contact op:
info@ancient-acoustics.nl