Terug naar nieuwsoverzicht

Interview: De Dijk

Iedere nieuwsbrief interviewt OPENLUCHTTHEATERS.NL een Nederlandse artiest die een speciale band heeft met het openluchttheater. We praten over zijn of haar carrière, passie en ambities.


Een nieuwe weg voor De Dijk

De Dijk, een band die al een tijdje meedraait op topniveau, maar zichzelf toch steeds probeert te vernieuwen. Zo deden ze dit jaar voor het eerst een theatertour en brachten ze een nieuw album uit.

De Dijk speelt na jaren van verschillende podia, festivals en concertzalen, dit jaar ook in de gewone theaters. Het openluchttheater bezoeken ze al jaren, maar tegenwoordig kun je ook in het gewone theater van de band genieten. Hans van der Lubbe, de bassist, vertelt dat het een relatief makkelijke overstap was. “Afgelopen jaren kregen we veel verzoeken van ons publiek om ook eens in het theater te spelen.” De band bestaat al ruim 36 jaar, dus het trouwe publiek wordt ook steeds ouder. “Dat vonden ze fijn: lekker zitten in het theater in plaats van staan in een zaal. Ook is er in het theater niet zo veel geroezemoes, nog een pluspunt.” Voor de band opent het ook weer nieuwe deuren. “Omdat het stiller en rustiger is in het theater, krijgen we meer aandacht van het publiek en kunnen we ook zachtere passages spelen. Hierdoor is er meer dynamiek.” Dat zorgt weer voor een andere benadering van het concert.

Oud in nieuw
Het openluchttheater vindt Hans van der Lubbe extra bijzonder. “Het heeft iets sprookjesachtigs, iets magisch. De sfeer is heel gemoedelijk, dat is heerlijk.” Toch heeft de band geen ander repertoire voor in de openlucht. “We spelen gewoon wat we altijd spelen en dat gaat goed.” Dit jaar hebben ze wel een nieuw album uitgebracht. Nouja, niet helemaal nieuw. Het zijn vooral oudere liedjes in een nieuw jasje. “We hebben een aantal liedjes, die we wel goed vonden maar nooit meer speelden, opnieuw gearrangeerd. Daardoor hebben we, denk ik, de essentie van die nummers meer naar boven gehaald.” Het publiek reageert er volgens de bassist goed op. “Elke zaal is enthousiast, de mensen die al heel lang fan zijn, maar ook jongere mensen.”

Een frisse duik
Van der Lubbe vertelt nog een grappige anekdote over een aantal enthousiaste fans. “Tijdens onze eerste optredens in openluchttheater Caprera in Bloemendaal, waar wij al sinds jaar en dag komen, namen een aantal enthousiastelingen een duik in de vijver voor het toneel.” Hij lacht even en vervolgd dan: “Dat was op zich wel lollig. Maar na een paar minuten was de stank op het podium, afkomstig van het stilstaande water uit de vijver, niet te harden.”

Door de jaren heen heeft de band heel wat meegemaakt, maar de samenstelling is nooit veranderd. “We hebben onderling een hele goede verstandhouding, we kennen elkaar ook al heel lang.” Ook de inspiratie voor goede muziek is nog lang niet op. “Ik vind het nog steeds geweldig om te spelen, zelfs na zo veel jaar.” Na een korte pauze vertelt hij verder: “Wat is er nou leuker dan met open armen ontvangen te worden in een zaal of theater en daar te mogen doen wat je zelf het liefste doet.” 

 

Foto: Bob Bronshoff