Terug naar nieuwsoverzicht

Innovatieprijs OPENLUCHTTHEATERS.NL

Op de jaardag zaterdag 4 november 2017 willen we graag de Innovatieprijs uitreiken aan één van de leden van OPENLUCHTTHEATERS.NL.   

De aanleiding  voor deze prijs is het bevorderen van nieuwe initiatieven ten behoeve van de inhoudelijke en facilitaire ontwikkelingen in het openluchttheater. Het bestuur van OPENLUCHTTHEATERS.NL stelt de prijsvraag in om de nieuwe ontwikkelingen binnen de theaters op de agenda te houden. We dagen hiermee de theaters uit om hun meest innovatieve ontwikkeling te delen. We zullen zorgen voor landelijk publiciteit, zodat meer mensen de theaters gaan bezoeken. Tevens wil het bestuur hiermee goede voorbeeldprojecten stimuleren en de mensen achter die projecten een podium geven.

Het vernieuwende kan bijvoorbeeld zijn:

  • Organisatorische aspecten, of juist technologische aspecten;
  • Theater- of publieksfaciliteiten;
  • Geluid: akoestiek, techniek geluidshinder;
  • Normen en vergunningen;
  • Marketing en verkoop;
  • Programmering;
  • Financieel beheer; zoals sponsoring;

Binnen het bestuur hebben we drie namen  voor deze prijs bedacht, die we ook graag aan u voorleggen. Laat ons aub weten welke naam u het beste vindt om aan deze prijs te verbinden.

  1. De Jan van den Heuvel prijs  (kortweg De Heuvelprijs).

Motivatie
De prijs te vernoemen naar Jan van de Heuvel is een eerbetoon aan de in 2016 overleden inspirator, stimulator en minnaar van het openluchttheater in Nederland. Hij was van alle markten thuis enerzijds als bestuurder, beleidsmaker, pleitbezorger en anderzijds als producent, gastheer, receptionist, onderhoudsman en animator. Het theater (Mariahout) was zijn huis waarin hij jong en oud stralend ontving.  Jan was ook vele jaren bestuurslid van onze vereniging. Jan paarde hoffelijkheid aan zijn werkkracht. Gezien de doelstelling van de prijs – geen stilstand maar vooruitgang – sluit de getoonde dynamiek van Jan naadloos aan het beoogde karakter van de prijs. Tenslotte zijn we van mening dat profeet in eigen land best mag worden geëerd. Dat doen we te weinig! De Heuvelprijs : de heuvel stijgt altijd boven de eigen omgeving uit’.

2. De Neosprijs

Motivatie
Neos is een Grieks woord en betekent ‘nieuw’. Is het niet Griekenland dat de bakermat is van de openluchttheaters? De innovatieprijs wordt vooral ook toegekend aan het theater dat zich met zijn beleid richt op nieuwe ontwikkelingen aangaande het openluchttheater. Dat kan zich uitstrekken van techniek, inrichting, productie tot publiekswerving.

 3. Epidaurusprijs

Motivatie
Het theater van Epidaurus, het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid, bevindt zich in en was verbonden aan de cultusplaats voor Asclepius , god van de geneeskunde, in het antieke Epidaurus.
Dit bijzonder goed bewaarde theater, dat als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel ligt, werd in de 4e eeuw voor Chr. gebouwd, volgens zuiver wiskundige principes . Het biedt plaats aan14.000 toeschouwers en de akoestiek is ronduit geweldig. Ieder jaar wordt er het Euripidesfestival georganiseerd. Het is werelderfgoed en als zodanig ook een grote trekpleister. Een prijs vernoemen naar dit theater is een zeer bescheiden  eerbetoon aan onze verre voorouders op het gebied van openluchttheater. Wij zijn erfgenamen.

We zouden het zeer op stellen als u in groten getale meedoet aan deze prijsvraag en we hopen op een grote respons. Wij vragen u daarom het volgende:

  1. Zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 15 september aan secretaris@openluchttheaters.nl  te mailen welke naam u voor de prijs het meest geschikt vindt.
  2. Alvast na te denken welke initiatief in uw theater voor de innovatieprijs 2017 in aanmerking komt. Maak van het initiatief/project een korte beschrijving van maximaal een half A4 en stuur het ons voor 15 oktober 2017, dit in verband met de planning van de dag.

Voor meer informatie over en/of een inschrijfformulier voor deelname aan de Innovatieprijs kunt u contact opnemen met Rosalie van Loon, secretaris OPENLUCHTTHEATERS.NL, e-mail secretaris@openluchttheaters.nl.