Terug naar nieuwsoverzicht

Infographic Festivals 2015 | EM-Cultuur


Infographic: In juli zijn er ruim 5 miljoen festivalgangers onderweg in Nederland!

Door EM-Cultuur, maart 2015

EM-Cultuur is de grootste e-mailmarketing provider en adressenleverancier in de culturele sector en beschikt over een schat aan informatie en uniek overzicht over de sector. Elk jaar maakt EM-Cultuur meerdere infographics over onderwerpen als e-mailmarketing, festival-spreiding, podiumkunst-accommodaties en museumbezoekers en -spreiding.

Onlangs zijn ruim 1250 festivals in Nederland en België geactualiseerd. Dit levert een schat aan informatie die voor festivals, toeleveranciers en geïnteresseerden wordt samengevat in een infographic. Deze editie van de festival infographic beperkt zich tot de Nederlandse festivals. De infographic is met zorg samengesteld in goed overleg met de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals). Alle gegevens zijn naar opgave van de festivals zelf.

Samenvattend, opvallend en concluderend:

Noord-Holland populair

Noord-Holland heeft 253 festivals en daarmee de meeste festivals van alle provincies. Zuid-Holland (154) en Noord-Brabant (147) komen nog het dichtst in de buurt. Ook als we kijken naar het aantal festivals per inwoner staat Noord-Holland op de eerste plaats. Noord-Holland moet deze eerste plaats wel delen met Zeeland. Beide provincies hebben 92 festivals per 1 miljoen inwoners.

Zuid-Holland staat op de tweede plaats wat betreft het aantal festivals, maar opvallend is wel dat als we kijken naar het aantal festivals per inwoner de provincie zakt naar de een-na-laatste plaats. In Flevoland worden de minste festivals georganiseerd.

De meeste festivals in mei

De meeste festivals worden georganiseerd in de maand mei (17%) gevolgd door juni en augustus met beide een aandeel van 14%. Mei heeft dus de meeste festivals, maar niet de meeste bezoekers…

In 2015 worden er ruim 26 miljoen festival bezoekers verwacht. De drukste maand is juli met 19% van alle bezoekers. Augustus komt met 17% op een goede tweede plaats.

De meeste festivals verwachten in 2015 tussen de 1.000 en 5.000 bezoekers (30%). De overige groepen zijn redelijk gelijkmatig verdeeld.

Muziekfestivals versus de rest

Veruit de meeste festivals (54%) zijn muziekfestivals, daarna komen de theaterfestivals met 17%. Als we verder kijken naar de muziekfestivals zien we dat de meeste (81%) popfestivals zijn. De popfestivals verwachten in 2015 ongeveer 14 miljoen bezoekers te mogen ontvangen. De meeste popfestivals zijn in juni en verwachten tussen de 1.000 en 5.000 bezoekers.

Verschillen ten opzichte van 2014

We zien dat we steeds meer festivals in mei worden georganiseerd. In 2014 was juni nog de meest populaire festivalmaand. Vorig jaar werden de meeste festivals bezocht in juli en augustus terwijl de piek dit jaar echt in juli wordt verwacht.

Voor het overzicht van de Festival Infographics klik hier.