Terug naar nieuwsoverzicht

Het nieuwe Globe Theater in Diever

Het nieuwe Globe Theater in Diever   

In de vorige Nieuwsbrief kondigde schrijver dezes aan dat men in Diever een replica van het Londense Globe Theater heeft gebouwd dat naast het bestaande openluchttheater ligt, het beroemde Shakespearetheater. Deze nieuwe aanwinst wilde ik natuurlijk wel eens met eigen ogen aanschouwen. Dus op naar Diever; gaat u mee? 

Het Globe Theater in Londen  
Voordat ik u naar Diever meeneem, zal ik u eerst nog wat over het Londense Globe Theater vertellen.
Het oorspronkelijke Globe Theater werd rond 1599 gebouwd in de Londense wijk Bankside, dat op de zuidoever van de Theems ligt. Dit theater is onlosmakelijk verbonden met William Shakespeare; diverse toneelstukken van zijn hand beleefden hier hun première. Er was plaats voor ongeveer 3000 bezoekers. Na een brand werd het theater in 1613 echter herbouwd, en in 1645 werd het, wegens vergaand verval, gesloopt. Men heeft lang moeten wachten voordat er weer een nieuw Globe Theater in Londen kwam. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw ontstond het idee om The Globe te reconstrueren. In 1997 resulteerde dit initiatief in de oplevering van een replica, die op 230 meter (750 ft) van de oorspronkelijke locatie ligt. Dit nieuwe theater staat nu bekend als Shakespeare’s Globe. Wegens allerlei veiligheidseisen mogen hier geen 3000 bezoekers in (zoals bij het originele Globe Theater) maar maximaal 1400 (voor nadere info zie: www.shakespearesglobe.com).

Het Globe Theater in Diever 
De  replica van het Globe Theater in Diever is wat bescheidener van omvang dan de Londense versie: het biedt plaats aan ongeveer 200 toeschouwers. Het publiek kan ofwel in het midden van de zaal plaats nemen (de pit) of op een galerij (de ring) die vrijwel geheel rondom het speelvlak is aangebracht. Door deze opzet zijn de zichtlijnen kort, wat uiteraard zeer bevorderlijk is voor een goede interactie tussen de spelers en het publiek. Shakespeare was daar trouwens een groot voorstander van.
Het Dieverse Globe Theater is helemaal opgetrokken uit robuust hout (Frans eiken), dat alleen al zorgt voor een unieke, warme sfeer. Daar komt bij dat over het smaakvolle ontwerp goed is nagedacht. Gelukkig werden bij de bouw geen moderne verbindingstechnieken toegepast, zoals metalen klemmen, moeren en bouten, maar ‘ouderwetse’ houten deuvel-verbindingen alsmede pen-en-gat-verbindingen; alles met liefde en een grote precisie uitgevoerd.
Kortom: het prachtige ontwerp en de degelijke uitvoering hebben in belangrijke mate bijgedragen aan  het authentieke karakter van het interieur. En ook Shakespeare zou er vermoedelijk van onder de indruk zijn geweest. Sterker nog: ik ben er vrij zeker van.
In tegenstelling tot het originele Globe Theater dat geen dak had (op de overdekking van de galerijen na), heeft het dak van het Globe Theater in Diever een glazen kap (eveneens op de overdekking van de galerij na). Daardoor ontstaat  de illusie van een openluchttheater. Dankzij deze overkapping kan er het hele jaar van de Globe gebruik worden gemaakt, die uitermate goed geschikt is voor  kleinere producties, presentaties en (kleinschalige) culturele evenementen.

The proof of the pudding is in the eating 
De beste manier om met het nieuwe theater kennis te maken, is natuurlijk om er zelf een voorstelling bij te wonen. Dat kan. 

Op zaterdag 10 december kunt u in het Globe Theater een ingekorte versie zien van Richard III. Tijdens het afgelopen zomerseizoen werd de volledige versie hiervan opgevoerd in het Shakespearetheater (het openluchttheater dat naast het nieuwe Globe theater ligt) en dit evenement trok in totaal ruim 23.000 bezoekers.
Toegangsprijzen         € 17,50 (zitten in de ring) en € 12,50 (staan in de pit)

De eerste eigen productie in het Globe Theater zal zijn: Een Midzomernachtdroom. De keuze is niet voor niks op dit stuk gevallen, omdat dit ook het allereerste stuk was dat het Theater in 1946 uitvoerde.
Try-outs                   zaterdag 7 januari, zondag 8 januari en donderdag 12 januari 2017
Première                  vrijdag 13 januari
Voorstellingen:         zaterdag 14 januari, vrijdag 10 februari, zaterdag 11 februari, vrijdag 10 maart, zaterdag 11 maart, vrijdag 14 april
                               en zaterdag 15 april
Toegangsprijzen:
Try-out                      € 15,00 (zitten in de ring) en € 10,00 (staan in de pit)
Voorstellingen            € 17,50 (zitten in de ring) en € 12,50 (staan in de pit)

Naast de eigen producties zijn er in het Globe Theater ook gastproducties te zien, zoals:

             The complete works (abridged) door theatergroep ‘Stranger Things Have Happened’

Tijdens deze (Engelstalige) voorstelling spelen drie acteurs het complete werk van William Shakespeare. Ideaal natuurlijk om binnen een korte tijd een ‘echte’ Shakespearekenner te worden.
De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 19 november 2016 en zaterdag 4 maart 2017
De toegangsprijzen bedragen € 15,00 (zitten in de ring) en € 10,00 (staan in de pit).

Kortom: met dit programma ziet de start van het Globe Theater er meteen al veelbelovend uit. 

On-line kunt u de tickets bestellen en alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur.
Voor verdere info, zie: www.shakespearetheaterdiever.nl en www.globetheaterdiever.nl.
U kunt echter ook bellen met de ticket- en infolijn: 0521–594 999.

 

Nog wel een kleine waarschuwing: het Globe theater in Diever is niet verwarmt. Het verdient derhalve aanbeveling om daar rekening mee te houden.

Tot slot 
OPENLUCHTTHEATERS.NL feliciteert het Shakespearetheater te Diever met de magnifieke aanwinst en wenst het  Globe Theater vanzelfsprekend een glorieuze toekomst toe.

En nu u er toch bent: het volgend zomerseizoen – in 2017 – wordt De Getemde Feeks opgevoerd (buiten in het Shakespearetheater). Een prachtig stuk. Ik heb er nou al zin in.

Fred Wolters

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe Globe Theater in Diever