Terug naar nieuwsoverzicht

Handreiking ‘Evenementen en de Drank- en Horecawet’

Geen achttien, geen alcohol. Dat is de wet sinds 1 januari 2014. Jongeren onder de achttien mogen geen alcohol kopen, consumeren of bij zich dragen. Bij overtreding is zowel de jongere strafbaar als degene die de alcohol verstrekt. De nieuwe leeftijdsgrens in de Drank- en Horecawet (DHW) stelt ook nieuwe eisen aan de organisatoren van festivals en evenementen. Zij moeten immers zorgen dat hun bezoekers en dus zijzelf de wet niet overtreden. Hoe doe je dat in de bijzondere omstandigheden van een evenement? De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) heeft een handreiking geschreven.

Hulpmiddel voor gemeenten en organisatoren

Voor organisatoren is deze Handreiking een hulpmiddel om het huidige beleid te toetsen, nieuw beleid te ontwikkelen en effectieve maatregelen te nemen die passen bij het evenement. Gemeenten kunnen voor wat betreft evenementen volstaan met een verwijzing naar deze Handreiking in het Preventie- en handhavingsplan, waarover zij volgens de DHW op 1 juli 2014 moeten beschikken. De VVEM hoopt hiermee een zekere uniformiteit te bewerkstelligen in de wijze waarop gemeenten omgaan met de Drank- en Horecawet bij evenementen. 
 

Wat staat er in de Handreiking?

De Handreiking vat kort de huidige regelgeving samen en legt uit wat je mag schenken bij festivals en evenementen, wie dat mag doen en welke vergunning of ontheffing nodig is. Dan volgen tips en adviezen voor organisatoren: de communicatie naar de bezoekers, de instructie van medewerkers, de benoeming van een interne toezichthouder, het opstellen en handhaven van huisregels, wat te doen bij een constatering, welke sancties de gemeente kan opleggen aan een  ondernemer. In het laatste deel worden concrete vragen beantwoord. Wat is verstrekking? Wat is wederverstrekking? Wat verstaat de wetgever onder alcohol-houdende dranken? Hoe hoog zijn de boetes? Is de organisator van het evenement verantwoordelijk als een jongere onder 18 een valse ID gebruikt? Mag je op een personeels- of bedrijfsfeest alcohol schenken aan personen onder de 18? 
De Handreiking is geschreven vanuit de kennis en ervaring van de VVEM-leden. Zij kennen de doelgroep, hebben ervaring met leeftijds- en toegangscontrole en zij begrijpen de verschillende rollen van barpersoneel, security en interne toezichthouder tijdens een evenement. In de handreiking zijn tevens voorstellen meegenomen uit de campagne NixDe volledige Handreiking Evenementen en de Drank- en Horecawet kunt hier downloaden: VVEM Handreiking Evenementen en de Drank- Horecawet_2014.pdf

Bron: Nieuwsbrief Vereniging voor PodiumTechnologie (VPT)
 (10-06-2014)