Terug naar nieuwsoverzicht

Effecten van het coronavirus op openluchttheaters

Medio Mei heeft het bestuur een kleine enquête gehouden om een beeld te krijgen van de gevolgen van het Covid-19 virus voor bedrijfsvoering van de Nederlandse openluchttheaters. Hieronder vinden jullie de resultaten van deze enquête.

32 theaters hebben de vragenlijst ingevuld. Vrijwel iedereen heeft het hele zomerseizoen (voorstellingen tot 1 september) geannuleerd. Voor 2/3 van de theaters blijft de financiële schade beperkt tot een bedrag onder de 15.000 euro. Maar voor een aantal theaters loopt die op tot boven 100.000 euro. Op een enkel theater na kan iedereen de financiële schade opvangen met eigen middelen en subsidies/steun van de overheid en de gemeente.

Alternatieven voor de geplande programmering, vooral om binding te houden met trouwe en potentiele bezoekers, zijn het streamen van voorstellingen en het aanbieden van kleinschalige- en kindervoorstellingen. Om de binding met de vrijwilligers te houden, vindt veel communicatie plaats door middel van nieuwsbrieven. Ook ontvangen vrijwilligers kaartjes, attenties en later in het seizoen een uitje of barbecue. Theaters met eigen voorstellingen organiseren aangepaste speelrepetities.

Op het moment van de enquête was er behoefte aan een branche protocol voor het herstarten van een buitentheater, aan kennis over de juridische aspecten die gelden in crisissituaties en een lobby om openluchttheaters andere (ruimere) richtlijnen mee te geven voor de heropening. Met een aantal van deze verzoeken, zoals de protocollen en de verruiming van de richtlijnen zijn we vanuit Openluchttheaters.nl al druk bezig (geweest) en hebben wij de leden reeds over de resultaten geïnformeerd. Wij adviseren u bij het opstellen van de protocollen zo veel mogelijk de protocollen van de VSCD als uitgangspunt te nemen. Er zijn inmiddels al diverse voorbeeldprotocollen van openluchttheaters beschikbaar (via secretariaat@openluchttheaters.nl).
De juridische aspecten nemen we mee voor de jaardag later in het jaar. En nogmaals roepen we op om protocollen of juridische clausules, die jullie opgezet hebben, met ons te delen.