Terug naar nieuwsoverzicht

De Cultuur Opstart Lening

De Cultuur Opstart Lening is onderdeel van het steunpakket van € 300 miljoen dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap beschikbaar heeft gesteld voor de cultuursector in het kader van de coronapandemie. Hiervan is € 30 miljoen beschikbaar via Cultuur + Ondernemen in de vorm van de Cultuur Opstart Lening.

Deze lening stelt culturele en creatieve organisaties in staat te investeren in producties, programma’s, projecten en producten, zodat zij weer inkomsten kunnen verwerven. De lening bedraagt € 10.000 tot maximaal € 500.000 per aanvraag en wordt verstrekt tegen een rente van 1%. Per organisatie kunnen maximaal twee leningen worden verstrekt.


Vragen en antwoorden

  • Wie komen in aanmerking voor de Cultuur Opstart Lening?
    Deze leenfaciliteit is bedoeld voor ondernemingen in de culturele en creatieve sector die onvoldoende gebruik kunnen maken van de aangekondigde ondersteuningsmaatregelen.
  • Waar kan ik de Cultuur Opstart Lening voor inzetten?
    De lening is bedoeld voor het ontwikkelen van publieksgerichte producties, programma’s, tentoonstellingen of projecten. De lening kan ook gebruikt worden in combinatie met of als basis voor een bancaire lening.
  • Moet ik de Cultuur Opstart Lening terugbetalen?
    De inkomsten van de activiteiten waar de lening voor wordt ingezet, moeten naar verwachting de kosten van de lening dekken. Zo kan de lening bijdragen aan heropbouw en gezonde exploitatie. De rente is 1% op jaarbasis en kan boetevrij vervroegd afgelost worden.
  • Waar wordt mijn aanvraag op getoetst?
    De aanvragen worden getoetst op terugbetaalmogelijkheden en de financiële en zakelijke uitgangspositie van de aanvrager vóór de coronacrisis.
  • Hoeveel mag ik aanvragen?
    De faciliteit kan voorzien in zowel kleine als grote investeringen. Het gaat om bedragen tussen € 10.000 en € 500.000, tot maximaal € 1 miljoen per organisatie.

Meer informatie kun je vinden op de website: www.cultuur-ondernemen.nl.

 

Aanvragen van de Cultuur Opstart Lening.

Van 29 juni tot en met 31 december 2020 kun je een aanvraag voor de Cultuur Opstart Lening indienen. Indien je geïnteresseerd bent in deze lening, stuur dan een e-mail naar: cultuurlening@cultuur-ondernemen.nl met de volgende gegevens:

  • naam organisatie
  • contactpersoon
  • telefoonnummer

Cultuur + Ondernemen neemt dan spoedig contact met je op om de eventuele vervolgstappen te bespreken.

Bronnen:  Nieuwsbrief Cultuur + Ondernemen
www.cultuur-ondernemen.nl.