Terug naar nieuwsoverzicht

De balans na een seizoen met coronamaatregelen

In Maart stonden de openluchttheaters klaar in de startblokken voor het zomerseizoen 2020. Op dat moment waren er landelijk al bijna 700 voorstellingen geprogrammeerd. Voor vele voorstellingen was de voorverkoop al gestart. Echter met de in Maart afgekondigde maatregelen konden de theaters niet anders dan al deze plannen herzien. Ruim de helft van deze voorstellingen werd verplaatst naar seizoen 2021 en een kwart moest noodgedwongen afgelast worden.
Eind Mei kwam het bericht dat het ministerie van OC&W dat openluchttheaters aangemerkt worden als buitenactiviteiten. Hierdoor konden toch er toch weer openluchtvoorstellingen opgevoerd worden mits de anderhalve meter afstand gewaarborgd werd. Onze leden gingen driftig aan de slag om kleinschalige voorstellingen te programmeren en Corona-protocollen voor hun theater op te zetten.

Jett Rebel coronaproef in Kersouwe Klein.

Dit leidde ertoe dat vanaf Juli weer kleinschalige voorstellingen opgevoerd werden met, afhankelijk van de grootte van het theater, meestal maximaal 100 tot 250 bezoekers. Het lukte de gezamenlijke openluchttheaters alsnog ongeveer 600 voorstellingen te brengen. En dat alles ondanks de grote inspanningen die de theaters dit jaar moesten leveren door eerst een geheel programma door te schuiven of af te gelasten en vervolgens weer een totaal nieuw programma op te zetten.
Zo bereikte het aantal voorstellingen nog driekwart van het totaal aantal voorstellingen in 2019!
Echter de kleinschaligheid eiste wel zijn tol wat bezoekersaantallen en recettes betreft. Waar normaal jaarlijks de gemiddelde bezettingsgraad op 560 bezoekers ligt, kwam dit afgelopen seizoen op slechts 154 bezoekers per voorstelling. Het totaal aantal bezoekers bleef steken op ongeveer 92.000 tegenover 464.000 in 2019. En nu maar hopen dat de voorstellingen en evenementen die volop in 2021 gepland staan, al dan niet in afgeslankte vorm, wel doorgang vinden.

Dirk Scheele in Eibergen.