Terug naar nieuwsoverzicht

Ancient Acoustics – update


Ancient Acoustics – Wetenschappelijk onderzoek naar de akoestiek van Griekse theaters


Het onderzoek

De theaters zijn akoestisch in kaart gebracht met een vernieuwende draadloze meettechniek die het mogelijk maakt in korte tijd een uitgebreid beeld te krijgen van de akoestiek. De techniek werd al eerder succesvol toegepast bij het Architectural Acoustics evenement tijdens de Dutch Design Week 2014. De gemeten data zal worden gebruikt om objectieve akoestische parameters te berekenen, maar ook voor subjectieve beleving van de akoestiek in de theaters door middel van auralisatie. Simultaan met de akoestische metingen zijn ook meteorologische omstandigheden als temperatuur, luchtvochtigheid en wind vastgelegd. Dit stelt ons in staat om de invloed van veranderende buitencondities op de geluidsoverdracht in de theaters te onderzoeken. Het zijn immers openluchttheaters waar omstandigheden als temperatuur en wind effect kunnen hebben op de akoestiek. De metingen zijn uitgevoerd in de drie onderstaande Griekse theaters. Tevens is, als voorbereiding op de buitenlandse expeditie, op eigen bodem de akoestiek van natuurtheater de Kersouwe te Heeswijk-Dinther onderzocht.

 

De expeditie

Eindelijk was het dan eindelijke zover, van 22-03 t/m 01-04 vond de expeditie plaats waar ons Ancient Acoustics team maandenlang keihard aan heeft gewerkt. In 10 dagen zijn het Odeon van Herodus Atticus theater, het theater van Epidaurus en het theater van Argos bezocht en zijn akoestische metingen verricht. Voor elk theater werden twee dagen uitgetrokken. Eén dag voor het inmeten van een theater en het invullen van de laatste details in het meetplan, en één dag voor de daadwerkelijke akoestische metingen.

Voor alle theaters geldt dat we met een aantal meetlijnen de volledige diepte van het theater zowel akoestisch als meteorologisch hebben kunnen doormeten. Voor elk theater komt dit neer op circa 2.000 impuls responsies! In het Odeon van Herodus Atticus theater is dit zelfs ’s ochtend en ’s avonds gelukt onder verschillende meteorologische omstandigheden. Tot dusver kunnen we melden dat de metingen volgens plan zijn verlopen en we kwalitatief goede data hebben vergaard. De komende weken zullen we gebruiken om data te analyseren en natuurlijk wordt de voortgang bijgehouden op de blog van onze website.

Graag willen we alle partijen die ons steunen bedanken voor wat we tot nu toe hebben bereikt. Het onderzoek is nog verre van afgerond, maar de belangrijkste stap, de expeditie naar de Griekse theaters, hadden we niet kunnen zetten zonder deze steun. Houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven van onze voortgang!

www.ancient-acoustics.nl

www.ancient-acoustics.nl/nl/npo-wetenschap/