Terug naar nieuwsoverzicht

Vincent Loozen nieuwe directeur openluchttheater Valkenburg

Met ingang van 1 juli 2022 is Vincent Loozen gestart als directeur van het openluchttheater (OLT)  in Valkenburg. Hij volgt daarmee Jos Frusch op, die met pensioen is gegaan. Het theater in  Valkenburg kent Vincent al zijn hele leven. We spraken hem over zijn vroegste herinneringen aan het theater als klauterparadijs voor kinderen, de grondige renovatie in de jaren ’80 en zijn ambities voor de toekomst.

Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe rol! Als geboren en getogen Valkenburger heb je een lange historie met het theater. Kun je daar iets over vertellen?
“Haha, ja dat klopt. Ik ben hier inderdaad geboren en heb mij jeugd hier door gebracht. Per toeval belandde ik begin jaren ’90 in Brussel, waar ik het grootste gedeelte van mijn professionele leven heb doorgebracht. Ondertussen woon ik alweer zo’n 15 jaar met veel plezier op mijn geboortegrond.”

“Het Openluchttheater in Valkenburg ken ik eigenlijk al mijn hele leven. Mijn eerste herinnering aan het theater zelf is dat van een overwoekerd, vervallen klauterparadijs. Een prachtige plek om in en rondom te kunnen spelen. Iets waar ik als kind zeer van heb genoten. Het theater was midden jaren zeventig in vervallen toestand. Pas nu realiseer ik mij dat het voorbestaan van het inmiddels 106 jaar oude theater toen aan een zijde draadje hing.”

Het theater is in de jaren ’80 grondig gerenoveerd. Klopt het dat jij in aanloop naar die renovatie een belangrijke rol hebt gespeeld?
“Dat is een eer die een hoop anderen meer toekomt. Na de renovatie in 1984 voerde de gemeente rond 2007 opnieuw een soort uitdoofbeleid ten aanzien van het theater. De conclusie was dat een openluchttheater niet meer van deze tijd was en de locatie derhalve maar beter aan de natuur kon worden teruggegeven. Toen heb ik samen met een lokale vriendengroep ter afscheid een  popfestival georganiseerd dat we de naam Bokpop gaven. Het was een sympathiek samenraapsel van 4 bands, maar bleek later een schot in de roos te zijn. Het bewees namelijk dat het theater met wat liefde en aandacht wel degelijk levensvatbaar was.”

En wat gebeurde er toen?
“Ondertussen had zich ook een nieuwe stichting opgeworpen om de exploitatie van het theater op zich te nemen, met de ambitie dit pareltje voor Valkenburg te behouden. In de vier daaropvolgende jaren zijn we Bokpop blijven organiseren. Het was inmiddels uitgegroeid tot tweedaags festival, waarmee we bewezen dat artiesten en bezoekers, véél bezoekers, de weg naar het Openluchttheater weer wisten te vinden.”

“De eerste jaren was het succes van Bokpop nog de positieve uitzondering. Maar al na een paar jaar werd ook de andere programmering steeds succesvoller en uitgebreider. Zo succesvol, dat we met Bokpop zijn gestopt. We hadden midden in het seizoen bijna 2 weken nodig om Bokpop op te bouwen en weer af te breken. Dat kwam op gespannen voet te staan met de rest van de agenda. Vanaf toen was ik enkel nog als bezoeker in het Openluchtheater te gast.”

Wat wens jij de openluchttheaters toe?
“Alleen al afgelopen zomer heb ik weer ontelbare prachtige herinneringen in ons theater opgedaan. De grote opkomst en het enthousiasme van het publiek maar ook het oprechte genot bij artiesten vind ik iedere keer weer onbeschrijfelijk mooi. Ik wens de openluchttheaters dan ook toe dat zij steeds meer als volwaardig theater worden beschouwd en niet enkel als een plek voor een leuk cultureel zomers uitje. En dat geldt wat mij betreft niet enkel voor bezoekers maar zeker ook voor artiesten en subsidiegevers.”

En Valkenburg?
“Voor het Openluchttheater Valkenburg hoop ik dat we, samen met de gemeente, verder kunnen  investeren in onze infrastructuur. Dan denk ik aan efficiënter laden en te lossen, maar ook het aanbrengen van een geluidsmuur tegen overlast voor omwonenden. Daarnaast hoop ik dat we in staat blijven om een breed en divers programma aan te bieden en een publiek van alle leeftijden en smaken iets te kunnen bieden.”

Welke artiest wil jij volgens seizoen heel graag op het programma hebben?
“Het Metropole Orkest!”

TV Valkenburg zond in april dit voorjaar een interview uit met Vincent. Benieuwd? Je bekijkt het hier:  https://tvvalkenburg.tv/nieuws/video-nieuwe-directeur-voor-het-openluchttheater/