Terug naar nieuwsoverzicht

Record aantal openluchtvoorstellingen

De gezamenlijke openluchttheaters brachten deze zomer ruim 1000 voorstellingen, ruim 200 meer dan in topjaar 2019. Echter de gemiddelde bezettingsgraad was met 261 bezoekers per voorstelling nog niet de helft van het aantal bezoekers voordat corona uitbrak.
Dit maakte voorzitter Henk Voets bekend op de jaarvergadering van de koepelorganisatie OPENLUCHTTHEATERS.NL.

Gedurende het hele seizoen waren de programmeurs in onzekerheid hoeveel bezoekers op welk moment toegestaan zouden worden. Bij aanvang van het seizoen waren door coronabeperkingen maar 30 bezoekers toegelaten. Dit aantal nam slechts langzaam toe en pas eind september, toen het reguliere seizoen nagenoeg afgelopen was, werd het normale aantal bezoekers in een voorstelling toegelaten, mits zij een QR code hadden.
Daardoor werden vele voorstellingen doorgeschoven naar een later tijdstip in 2021 of naar 2022. Nieuwe kleinere voorstellingen werden gedurende het seizoen alsnog toegevoegd en vaak werden dezelfde voorstellingen twee keer op een dag gebracht met de helft van het aantal toeschouwers. Ook bleken artiesten, die juist een verloren schouwburgseizoen achter de rug hadden, vaak nog bereid om dit te compenseren met extra voorstellingen in de zomer in de openlucht.

Door de grote inspanningen en flexibiliteit van zowel theaters als artiesten kon dit hoge aantal voorstellingen gerealiseerd worden en woonden in totaal toch nog 270.000 bezoekers een theatervoorstelling bij. Dit is weliswaar amper de helft van een normaal jaar maar, gezien de omstandigheden, een geweldige prestatie.