Terug naar nieuwsoverzicht

Record aantal bezoekers voor openluchttheaters

De openluchttheaters in Nederland hebben ondanks het feit dat de zomer van 2014 de boeken in gaat als een van de natste zomers (met name augustus) een recordaantal van meer dan 280.000 bezoekers mogen verwelkomen.

Op 1 november, tijdens de jaarvergadering van OPENLUCHTTHEATERS.NL, werden de bezoekersaantallen van de 41 aangesloten openluchttheaters bekend gemaakt. Afgelopen jaar trokken zij met 567 voorstellingen 284.593 bezoekers, dat zijn ruim 28.000 meer bezoekers bij een gelijkblijvend aantal voorstellingen ten opzichte van 2013.

Trend vanaf 2011

Muziek bepaalt 36% van het programma, gevolgd door toneel met ruim 33%. Cabaret en kleinkunst verliezen met 2% terrein ten opzichte van de afgelopen drie jaren. Ook bij de jeugdvoorstellingen is een kleine afname te zien maar blijft met 13% een aardig constante factor binnen de programmering. Het aantal voorstellingen dat werd afgelast of verplaatst bleef ondanks een natte en koude maand augustus beperkt tot 2%. Het gemiddelde aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 502 bezoekers, in 2011 was dit nog 395 met 666 voorstellingen.

De verhouding tussen professionele voorstellingen en amateurs is iets uiteengelopen in het voordeel van de professionals. Grote namen als Blaudzun, Ilse de Lange, De Dijk, Bløf en Earth Wind & Fire zijn steeds vaker op het podium van de openluchttheaters te vinden. De tribute-bands zijn een constante factor binnen de openluchttheaters geworden, met dit jaar o.a. Abba, Pink Floyd, Led Zeppelin, LSD Experience, Woodstock en Def Americans. Ook festivals zijn een terugkerend fenomeen en genieten veelal landelijke bekendheid. Daarnaast is het jaarlijks terugkerende en bijzonder succesvolle Shakespearetheater in Diever een gerenommeerd begrip.

Tabel amateurs versus professionals

Met nog diverse activiteiten in november en december zal het record bezoekersaantallen uiteindelijk nog (aanzienlijk) hoger liggen dan nu het geval is.