Terug naar nieuwsoverzicht

Opnieuw record voor openluchttheaters

De openluchttheaters in Nederland hebben in 2018 de eerder behaalde records ruimschoots verbroken met bijna 439.000 bezoekers, een toename van meer dan 44.000 ten opzichte van vorig jaar. Een fantastisch resultaat in een warm tot tropisch en lang zomerseizoen.

Op 3 november, tijdens de Jaarvergadering van OPENUCHTTHEATERS.NL (Vereniging Nederlandse Openluchttheaters), werden de bezoekersaantallen van de 40 aangesloten openluchttheaters bekend gemaakt.
Afgelopen seizoen trokken zij met 757 voorstellingen 438.486 bezoekers, een toename van 33 voorstellingen en 44.289 bezoekers ten opzichte van 2017.

Muziek bepaalt 50% van het programma, gevolgd door toneel met bijna 18%. Cabaret en kleinkunst waren aanzienlijk meer vertegenwoordigd. Het aantal jeugdvoorstellingen nam iets af maar blijft een constante factor binnen de programmering. Ook dans en dance-events blijven met bijna 8% stabiel ten opzichte van 2017.
Het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 579 bezoekers, in 2017 was dit nog 544 met 724 voorstellingen.

Voor sommige openluchttheaters blijven de poorten nog even open: zij hebben in november en december nog leuke, mooie en bijzondere activiteiten op het programma staan. Ook zijn de eerste voorstellingen/concerten voor volgend jaar al bekend en die beloven nu al een weer een mooi programma in de open lucht. Zo staan ook de Passiespelen in Hertme weer op de agenda, een bijzondere theatergebeurtenis die elke vijf jaar wordt opgevoerd.

Het is overduidelijk dat steeds meer mensen de openluchttheaters weten te vinden, de mooiste en meest magische theaters van Nederland voor artiest ?n bezoeker.

                                Racoon – Openluchttheater Cabrio Soest | foto: Lisanne van den Broek

                                 Edwin Evers – Openluchttheater Eibergen | foto: Michael de Witte