Terug naar nieuwsoverzicht

Openluchttheaters Luttenberg en Oploo winnen Epidaurusprijs

Tijdens de jaardag van OPENLUCHTTHEATERS.NL kozen de leden van de Vereniging van Nederlandse Openluchttheaters de winnaar van de jaarlijkse Epidaurusprijs. Dat is de prijs voor het meest innovatieve openluchttheater. Amfitheater Het Lommerrijk in Luttenberg won de editie 2021 voor hun activiteiten tijdens de coronaperiode en Openluchttheater De Speultuin in Oploo won de editie 2022 voor de opzet van een geheel nieuw theater. Beide theaters wisten de leden van de Vereniging te verrassen en te inspireren met hun innovatiekracht, op heel verschillende gebieden.

Lommerrijk: duurzame samenwerking met het HOFtheater in Raalte
Het Lommerrijk in Luttenberg (Overijssel) is tijdens de lockdown een duurzame samenwerking aangegaan met het HOFtheater in Raalte. Voorzitter Jenneke van Doesburg licht toe: “Door bezoekers in het openluchttheater te ontvangen toen dat binnen niet mogelijk was, konden voorstellingen toch doorgaan. Daardoor hebben wij een nieuw publiek weten aan te spreken en konden artiesten toch optreden in een periode dat veel voorstellingen werden geannuleerd”. De samenwerking is blijven bestaan, ook toen de coronamaatregelen niet meer van toepassing waren.

Speultuin: verbinding in de lokale gemeenschap
Openluchttheater de Speultuin in Oploo (Noord-Brabant) heeft een hechte en enthousiaste groep vrijwilligers aan zich weten te binden. Voorzitter Tiny Hendriks: “Het theater en het omliggende terrein inclusief alle bijgebouwen is volledig neergezet en wordt onderhouden door vrijwilligers uit Oploo en de omliggende dorpen. Het is een hechte gemeenschap geworden waar iedereen die dat wil een bijdrage aan kan leveren.” De verbinding die De Speultuin heeft gefaciliteerd in het verzorgingsgebied is hartverwarmend en laat zien hoe een openluchttheater onderdeel kan zijn van en verbinding kan brengen in een lokale gemeenschap.

Over de Epidaurusprijs
De Epidaurusprijs heeft als doel innovatie en vernieuwing in de openluchttheaters te stimuleren en de theaters uit te dagen die met elkaar te delen. Dat kan een initiatief zijn op het gebied van programmering, productie, publiekswerving en/of facilitaire dienstverlening. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep óf organisatie, verbonden aan de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters. De Epidaurus-prijs is vernoemd naar het theater van Epidaurus, één van de best bewaarde theaters uit de Griekse Oudheid