Terug naar nieuwsoverzicht

Openluchttheater Valkenburg: uniek

Een uniek openluchttheater op een unieke plaats, uniek in Nederland, waarschijnlijk zelfs binnen Europa. De ligging, het bos, de mergelwanden, de grot en de tribune in de vorm van een amfitheater zorgen voor een ambiance die zijn weerga niet kent. Samen met de voortreffelijke akoestiek maakt het dit theater zeer bijzonder voor zowel bezoekers als artiesten. Ontworpen door Pierre Cuypers, de beroemde architect van o.a. het Rijksmuseum. Het is een monument dat getuigt van de bijzondere geschiedenis van het toerisme in Valkenburg, Zuid-Limburg. Geopend in 1916 had het theater in de loop van de tijd vele gezichten, van theater voor professionele toneelgezelschappen in de eerste helft van de twintigste eeuw, via podium voor populaire Nederlandse artiesten tijdens het massatoerisme van de jaren vijftig en zestig, naar een theater met een breed aanbod en een groeiend aantal bezoekers anno nu. Natuurlijk kende het theater in zijn lange geschiedenis ups en downs maar nog steeds is het een van de belangrijke attracties van Valkenburg. Behalve toeristen komen veel bezoekers uit de regio Zuid-Limburg.

Hoewel we steeds praten overhet openluchttheater, bestaat het complex uit twee theaters: het buitentheater met zijn grote podium en tribune met een capaciteit tot 900 zitplaatsen en het grottheater dat met een glaswand afgesloten kan worden. Met gesloten glaswand is de capaciteit van het grottheater 100 personen. Het kan verwarmd worden zodat het ook buiten het zomerseizoen gebruikt kan worden. 
Met geopende glaswand in het zomerseizoen kunnen tot 160 mensen een voorstelling bijwonen. 

Behalve in grootte is er ook verschil in aard van de beide theaters. Het buitentheater met het hoofdpodium ligt in de “open lucht”, een prachtig amfitheater midden in de natuur. Door de kunstzinnige overkapping van het podium is het theater minder weersgevoelig. Hier vind je de voorstellingen die een groot publiek trekken, populaire bands maar ook wereldmuziek en opera.

Het grottheater is overdekt, dus nauwelijks weersgevoelig en intiem van aard. De grillige rotsformaties zorgen bovendien voor een unieke, bijzondere sfeer. We programmeren hier kleine voorstellingen waarbij het contact tussen de artiest en het publiek zeer intens is. We richten ons daarbij vooral op de fijnproever. We hebben intussen een vast publiek voor het grottheater en veel voorstellingen zijn uitverkocht.

Openluchttheater Valkenburg opent in mei weer de poorten voor een lange zomer vol muziek, theater en cabaret. In totaal zijn er bijna 50 voorstellingen, op het grote podium en in het grottheater. De ruim tachtig vrijwilligers, de steunpilaren van het theater, staan weer popelend klaar om de bezoekers te ontvangen en te verwennen. 

 

foto’s: Jos Göritzer