Terug naar nieuwsoverzicht

2016 goed jaar voor openluchttheaters

Het was een seizoen van uitersten: van tropisch warm tot stortbuien en windhozen. Desondanks hebben de openluchttheaters wederom bijna 300.000 bezoekers mogen verwelkomen op de meest bijzondere plekken van Nederland.

Op 5 november, tijdens de jaarvergadering van OPENLUCHTTHEATERS.NL, werden de bezoekersaantallen van de 40 aangesloten openluchttheaters bekend gemaakt.
Afgelopen jaar trokken zij met 649 voorstellingen 299.470 bezoekers.
Sinds 2012 groeit het aantal bezoekers, met in 2015 een uitschieter naar 330.000 door de drukbezochte PassieSpelen in Tegelen die elke vijf jaar plaatsvinden. Maar ook het aantal voorstellingen per seizoen neemt gestaag toe. Daarbij is er duidelijk sprake van een stijging van het aantal muziekvoorstellingen en vertegenwoordigt ruim 46% van het totaal aantal voorstellingen. Het aantal bezoekers aan toneelvoorstellingen bleef stabiel terwijl bij de jeugdvoorstellingen sprake is van een lichte daling. Concerten, toneel- en jeugdvoorstellingen trekken de meeste bezoekers, op afstand gevolgd door cabaret/kleinkunst en films.
Het gemiddelde aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 461, in 2012 was dit nog 386 met 620 voorstellingen.

De professionalisering nam ook in 2016 verder toe: ruim 62% van alle voorstellingen werden gebracht door professionele artiesten (tegenover 46% in 2012). Grote namen als Douwe Bob, Bløf, Nielson, Paul de Munnik, De Dijk, Racoon, Jett Rebel, Eric Corton, Selah Sue en Kovacs zijn steeds vaker op het podium van de openluchttheaters te vinden. De tribute-bands blijven populair, met dit jaar onder andere Back on Track Joe Cocker, The Bruceband, Queen Forever, ABBA Tribute en Pink Project. Klassieke muziek blijft een lastig programma onderdeel, echter het optreden van Tania Kross  in de beroemde opera Carmen van Georges Bizet zorgde voor een tweemaal uitverkocht Caprera in Bloemendaal.

Bij het aantal wintervoorstellingen zien we een lichte groei. Sommige openluchttheaters hebben in november en december nog leuke, mooie en soms bijzondere activiteiten op het programma staan.