Terug naar nieuwsoverzicht

GEEN HOGERE BTW!

Zoals jullie weten, is de overheid van plan om de btw te verhogen van 9% naar 21% voor cultuur, sport, media, boeken, evenementen en horeca. Bij OPENLUCHTTHEATERS.nl zijn we erg bezorgd over de impact die deze maatregel zal hebben op onze sector en roepen we het kabinet Schoof op om deze voorgenomen verhoging te heroverwegen.

Waarom is dit een slecht idee?

Deze btw-verhoging legt een extra belasting op je vrije tijd, leergierigheid en je gezondheid. Sport houdt je fysiek fit. Concerten en voetbalwedstrijden dragen bij aan je mentale welzijn. Kranten houden je op de hoogte van wereldgebeurtenissen. Boeken verrijken je leven, en een hotelverblijf maakt een weekendje weg compleet.

Wat zijn de gevolgen?

  • Cultuur: Kunst en cultuur worden duurder en daardoor minder toegankelijk. Kunstenaars verliezen bestaanszekerheid en inkomen. Voor onze openluchttheaters betekent dit minder bezoekers en een afname in diversiteit van het programma.
  • Sport: Zeven miljoen sporters gaan meer betalen. Voor velen wordt sporten onbetaalbaar, wat de gezondheid van de bevolking schaadt.
  • Hotels: Hotelovernachtingen worden duurder. Nederlanders die privé boeken, voelen dit direct in hun portemonnee, wat ook de toerismesector raakt.
  • Nieuwsmedia: Kranten en tijdschriften worden duurder, waardoor minder mensen toegang hebben tot nieuws. Kleine en regionale titels kunnen verdwijnen, wat de lokale informatievoorziening verzwakt.
  • Boeken: Lezen wordt duurder. Dit schaadt ons persoonlijke welzijn en de maatschappij als geheel, vooral de ontwikkeling van jongeren.

Wat kost het ons?

De btw-verhoging kost Nederland jaarlijks ruim 2 miljard euro extra. Een weekendje weg of een avondje uit wordt aanzienlijk duurder. Iedereen betaalt meer, ongeacht het inkomen.

Wat betekent dit voor openluchttheaters?

Openluchttheaters brengen een breed scala aan theatervormen naar het publiek, zoals jeugdvoorstellingen, toneel, cabaret, musicals, muziekconcerten en dansfestivals. De theaters draaien grotendeels op vrijwilligers, wat samen met het lage btw-tarief ervoor zorgt dat voorstellingen tot nu toe tegen betaalbare prijzen aangeboden kunnen worden. Door de btw-verhoging wordt theaterbezoek duurder, waardoor de drempel voor veel mensen hoger wordt. Dit leidt tot minder bezoekers en inkomsten voor openluchttheaters, wat de diversiteit en kwaliteit van de programma’s vermindert en zelfs het voortbestaan van openluchttheaters bedreigt.

Ben je ook tegen de btw-verhoging? Teken dan de petitie op https://geenhogerebtw.nl/ en kom in actie!

#geenhogerebtw